5 z 11

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Naparstnica purpurowa
Jej przypadkowe spożycie jest bardzo niebezpieczne dla zdrowia i życia. Może doprowadzić do silnych wymiotów, zaburzeń widzenia, zaburzeń rytmu serca, problemów z układem oddechowym.
6 z 11

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Bluszcz pospolity
Za jego toksyczne właściwości odpowiedzialne są saponiny, które działają drażniąco na skórę i spojówki oczu. Po spożyciu może wystąpić pieczenie w ustach i gardle, a przy większych ilościach zatrzymanie oddechu [za Lasy Państwowe]
7 z 11

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Konwalia majowa
Kontakt z nią u dorosłych może doprowadzić do zatrucia, którego objawami jest biegunka, wymioty i zaburzenia pracy serca [za gov].
8 z 11

fot. pixabay/zdjęcie ilustracyjne
Jemioła
Stosowana w nadmiarze może doprowadzić do zatrucia organizmu.