1 z 11
Przewijaj galerię w dół

fot. Pixabay
Znane są silne właściwości przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwwirusowe czosnku. Jednak w przypadku niektórych chorób, powinno się go wykluczyć z diety, ponieważ może on nam poważnie zaszkodzić. Szczegóły na kolejnych slajdach galerii.
2 z 11

fot. Pixabay
Nadkwasota żołądka
Czosnek wykazuje działanie wzmagające wydzielanie kwasu żołądkowego, w związku z tym nie powinien być spożywany przez osoby cierpiące na nadkwasotę.
3 z 11

fot. Pixabay
Refluks żołądkowo-przełykowy
W związku z tym, że czosnek pobudza wydzielanie kwasu żołądkowego, spożywanie go nasila nieprzyjemne objawy, a także drażni przełyk.
4 z 11

fot. Pixabay
Nieżyt żołądka
Czosnek może powodować podrażnienie u osób cierpiących na ostry nieżyt żołądka.