
Oto pewne oznaki, że jajko nie jest już świeże. Ich spożycie może być niebezpieczne
Jak rozpoznać, że jajko jest nieświeże, bez konieczności rozbijania skorupki?
Jajka mogą się różnić między sobą na wiele sposobów. Istnieje wiele różnic w wyglądzie jajek, które są zupełnie normalne - od koloru i grubości skorupki, po odcień i konsystencję żółtka i białka. Jednak jest kilka oznak, które świadczą o tym, że jajko jest nieświeże i należy je natychmiast wyrzucić.
W opakowaniu zawierającym 12 czy 24 jajka zdarzają się aż 3-4 jajka nieświeże.
Jak rozpoznać nieświeże jajko bez konieczności rozbijania skorupki? Zobacz koniecznie w naszej galerii sprawdzone sposoby >>>>>

PLAMY NA SKORUPCE
Świeże jajko ma mocną skorupkę bez plam i odbarwień.

PĘKNIĘTA SKORUPKA
Jeśli zauważysz pęknięcie lub wgniecenie w skorupce jajka, lepiej go nie kupuj ani nie jedz.

CIENKA I MIĘKKA SKORUPKA
Istnieją mikroorganizmy, które mogą wnikać do wnętrza jajka przez skorupkę. Jest to tym łatwiejsze, im cieńsza i bardziej miękka jest skorupka. Jajka o miękkich skorupkach psują się szybciej.