Oto pułapki biurowego żywienia. Dietetyk radzi jak ich uniknąć
Jedz w ciągu dnia owoce i warzywa
W pracy bez względu na miejsce jej wykonywania spędzamy średnio co najmniej 8 godzin dziennie. Według zaleceń dietetyków owoce i warzywa powinny być jedzone w ilości minimum 400 g dziennie w proporcji ¼ do ¾, im ich więcej tym lepiej. Owoce i warzywa są ważnym elementem zdrowej diety i wzmacniają odporność. Są istotnym źródłem wielu składników odżywczych, jak również błonnika, wspomagającego trawienie. Owoce i warzywa to także sprzymierzeńcami w walce ze zbędnymi kilogramami, gdyż większość z nich ma dużą zawartość wody.
Owoce i warzywa powinniśmy niezwłocznie włączyć do codziennego jadłospisu, także przebywając w pracy. Mogą nam w tym również pomóc pracodawcy, oferując w ramach benefitu dostępność do owoców i warzyw zarówno w przestrzeni biurowej, jak również na home office, jeśli wciąż pracujemy z domu.