
Choroba nerek
Pomidory szkodzą osobom z podwyższonym potasem i chorobami nerek. Przy takich dolegliwościach wskazana jest dieta ubogopotasowa, a pomidory to bardzo bogate źródło potasu.

Uchyłki jelita grubego
Przy tej chorobie należy unikać owoców i warzyw z małymi pestkami. Pestki z pomidorów mogą utknąć w uchyłku i doprowadzić do jego zapalenia.

Likopenodermia
Spożywanie zbyt dużej ilości likopenu zawartego w pomidorach może prowadzić do likoponodermii, czyli przebarwień skórnych. Choroba ta pojawia się jednak dopiero po regularnym spożywaniu bardzo dużej liczby pomidorów (powyżej 1,5 kg tygodniowo). Objawia się zmianą koloru skóry na pomarańczowy odcień na wewnętrznej stronie dłoni.

Nietolerancja histaminy
Pomidory są bogatym źródłem histaminy. Dla osób na diecie antyhistaminowej wykluczenie pomidorów z diety to konieczność.