
Kto nie powinien jeść pomidorów?
Pomidory, choć bardzo zdrowe, mogą powodować lub nasilać niektóre choroby. Dlatego nie powinny się znaleźć w diecie niektórych osób.
Jakie choroby wywołują pomidory? Wyjaśniamy w galerii. Sprawdź, czy należysz do grupy osób, którym pomidory szkodzą.

Zgaga i refluks
Na pomidory muszą też uważać osoby cierpiące z powodu zgagi i refluksu pokarmowego. Pomidory mają sporo kwasów organicznych (kwas jabłkowy i cytrynowy), dlatego mogą wzmagać objawy zgagi i rekluksu.
Jeśli masz wrażliwy przewód pokarmowy, obieraj pomidory ze skórki - najłatwiej schodzi po sparzeniu.

Uczulenie na pomidory
Warto też wiedzieć, że pomidory mogą uczulać. Do diety dzieci najlepiej wprowadzać je stopniowo - zmniejszy to ryzyko pojawienia się alergii.
Objawy alergii na pomidory:
- wysypka,
- katar sienny,
- swędzenie i puchnięcie języka,
- swędzenie i zaczerwienienie w okolicach ust,
- zaczerwienienie wokół brwi i oczu.

Reumatoidalne zapalenie stawów i dna moczanowa
Dieta bogata w pomidory jest niewskazana dla osób chorych na reumatoidalne zapalenie stawów oraz na dnę moczanową (inaczej zwana podagrą).