
Imbir, czyli znana od starożytności przyprawa o nieco gorzkim i palącym smaku, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Korzenie imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia przyniesie Ci codzienne spożywanie imbiru. Szczegóły w galerii.

Imbir ułatwia trawienie, działa rozkurczowo i leczy wzdęcia. Olejek zawarty w korzeniu pomaga na zaburzenia trawienia. Ponadto spożywanie imbiru wpływa na zwiększenie wydatkowania kalorii, tym samym wspomaga odchudzanie.

Spożywanie imbiru łagodzi migrenę. Ataki stają się rzadsze i mniej bolesne.

Imbir zapobiega powstawaniu próchnicy. Ma działanie odkażające i odświeżające. Warto również wypłukać raz na jakiś czas gardło wodą z imbirem, aby zabić bakterie.