MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Oto właściwości lecznicze imbiru. Wspomaga odporność, leczy ból brzucha i migrenę

Joanna Gólczyńska
Joanna Gólczyńska
Imbir, czyli znana od starożytności przyprawa o nieco gorzkim i palącym smaku, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Korzenie  imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia przyniesie Ci codzienne spożywanie imbiru. Szczegóły w galerii.
Imbir, czyli znana od starożytności przyprawa o nieco gorzkim i palącym smaku, ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Korzenie imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia przyniesie Ci codzienne spożywanie imbiru. Szczegóły w galerii. pixabay
Imbir, czyli znana od starożytności przyprawa o nieco gorzkim i palącym smaku ma wiele cennych właściwości zdrowotnych. Korzenie imbiru zawierają węglowodany, witaminy C, B1 i B2, witaminę E, A i K, kwas foliowy oraz składniki mineralne takie jak wapń, fosfor, żelazo i potas. Sprawdź, jakie korzyści dla zdrowia przyniesie Ci codzienne spożywanie imbiru.

Imbir to przyprawa lecznicza znana od pokoleń. Najczęściej spożywamy go po to, aby wzmocnić odporność w okresie jesienno-zimowym. Niewiele osób zdaje się sobie jednak sprawę, że imbir ma również wiele innych cennych właściwości zdrowotnych. Postanowiliśmy zestawić je wszystkie w tym artykule.

Sprawdź na co jeszcze, oprócz ochrony przed przeziębieniem, może pomóc imbir. Poszczególne właściwości przyprawy znajdziesz w galerii:

Jak spożywać imbir?

Świeży imbir można jeść na surowo, po uprzednim obraniu korzenia ze skórki. Należy jednak pamiętać, że dzienna dawka imbiru nie powinna przekraczać 4-5 grama. Sproszkowany imbir, który z łatwością dostaniemy w każdym markecie i sklepie osiedlowym, można wykorzystać do przyrządzenia zdrowotnej mikstury - do szklanki wody wsyp dwie łyżeczki przyprawy, dodaj odrobinę soku z cytryny oraz cynamonu. Całość zagotuj. Sproszkowany imbir możesz także z powodzeniem dodawać do kawy, herbaty lub grzanego wina.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Śmierdząca kupa - powody

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska