Czy maliny są zdrowe?
Zdecydowanie tak! Maliny to świetny dodatek do zbilansowanej diety. Maliny zawierają witaminę C, E i K, błonnik pokarmowy, cenne antyoksydanty (np. elagotaniny) czyli przeciwutleniacze zapobiegające różnym groźnym chorobom oraz starzeniu się komórek organizmu. Są też źródłem naturalnych kwasów organicznych, które wspierają odporność, poprawiają trawienie i działają przeciwzapalnie.
Zobacz też: Wyjmij z lodówki i podlej hortensje. Ogród utonie w kwiatach. Trik na pobudzenie kwitnienia hortensji
Jakie warunki lubią maliny, by dobrze owocowały?
By w sezonie cieszyć się pysznymi malinami prosto z krzaczka we własnym ogrodzie czy na działce, trzeba zapewnić roślinom odpowiednie warunki do wzrostu.
Stanowisko:
Jasne, słoneczne miejsce – minimum 6 godzin słońca dziennie.
Osłonięte od silnych wiatrów.
Gleba:
Żyzna, przepuszczalna i lekko kwaśna (pH 5,5–6,5).
Maliny dobrze rosną w próchnicznej ziemi z dużą ilością materii organicznej.
Podlewanie:
Regularne, ale niezbyt obfite – ziemia ma być wilgotna, nie mokra.
Szczególnie ważne w okresie kwitnienia i dojrzewania owoców.
Cięcie i pielęgnacja:
Cięcie pędów po owocowaniu – ważne dla odmian letnich malin.
Odchwaszczanie i ściółkowanie (np. korą lub słomą), by zachować wilgoć i ograniczyć choroby.
Zobacz też: Rozsypuję to wokół piwonii i bujnie kwitną. Sprawdzony trik na mnóstwo pąków u piwonii
Podsyp tym maliny w maju. To wzmocni rozrost krzaków, a owoce będą dorodne
Te proste zabiegi przy krzewach malin sprawią, że będą zdrowo wzrastały, a malin na krzaczkach będzie mnóstwo. Sprawdź w poniższej galerii:
