https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Podukty z wysokim indeksem glikemicznym. Tych produktów należy unikać przy odchudzaniu i cukrzycy

JG
Niektóre produkty zbożowe, warzywa i owoce choć z pozoru wydają się nieszkodliwe, mogą być niebezpieczne dla osób z nadwagą i otyłością lub cukrzycą. Lekarze ostrzegają, aby przy takich przypadłościach ograniczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Sprawdź w naszej galerii, co znalazło się na liście.
Niektóre produkty zbożowe, warzywa i owoce choć z pozoru wydają się nieszkodliwe, mogą być niebezpieczne dla osób z nadwagą i otyłością lub cukrzycą. Lekarze ostrzegają, aby przy takich przypadłościach ograniczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym. Sprawdź w naszej galerii, co znalazło się na liście. Pixabay
Produkty o wysokim indeksie glikemicznym to takie, po których w organizmie gwałtownie wzrasta poziom cukru. Indeks glikemiczny to po prostu wskaźnik określający tempo wzrostu poziomu glukozy we krwi w ciągu 120 minut od spożycia danego produktu.

Niektóre produkty zbożowe, warzywa i owoce choć z pozoru wydają się nieszkodliwe, mogą być niebezpieczne dla osób z nadwagą i otyłością lub cukrzycą. Lekarze ostrzegają, aby przy takich przypadłościach ograniczyć produkty o wysokim indeksie glikemicznym.

Artykuły o wysokim indeksie są niebezpieczne dla cukrzyków (zwłaszcza konsumowane w sposób niekontrolowany). Dietetycy zalecają także ograniczyć je na diecie odchudzającej. Dzieje się tak dlatego, że ulegają one szybszemu strawieniu, dają mało energii i sprzyjają podjadaniu.

Wysoki IG może prowadzić do skoków cukru we krwi, co z kolei może wpływać na nasze samopoczucie, poziom energii i przyczyniać się do niezdrowego przyrostu masy ciała. Ponadto, produkty o wysokim IG są zwykle uboższe w składniki odżywcze, takie jak błonnik, witaminy i minerały, które są niezbędne dla zdrowia.

Oczywiście, warto pamiętać, że niektóre produkty o wysokim IG, takie jak owoce, mogą być bogate w składniki odżywcze i w umiarkowanych ilościach mogą być włączone do zdrowej, zbilansowanej diety. Jednak w ogólności zaleca się unikać spożywania produktów o wysokim indeksie glikemicznym lub ograniczać ich spożycie do minimum, a zamiast tego wybierać produkty o niższym indeksie glikemicznym, takie jak pełnoziarniste produkty zbożowe, warzywa i owoce o niskim indeksie glikemicznym oraz białka roślinne i zwierzęce.

Te produkty mają najwyższy indeks glikemiczny

Przygotowaliśmy listę produktów o bardzo wysokim indeksie glikemicznym. Tego unikaj, jeżeli jesteś na diecie odchudzającej lub chorujesz na cukrzycę:

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kobieta

Polecane oferty
* Najniższa cena z ostatnich 30 dniMateriały promocyjne partnera
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska