https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Podwyżki cen cukru 2016. Kilogram już kosztuje ponad 3 zł, a może być jeszcze drożej

Lucyna Talaśka-Klich
Pomorska.pl
Klienci przyzwyczaili się, że za kilogram cukru płacili poniżej dwóch złotych, ale to już przeszłość.

Ceny słodkich kryształków wciąż rosną.

- Tydzień temu płaciłam za kilogram cukru 3, 10 zł, dziś to już 3,20 zł - powiedziała Irena Witkowska, która w środę robiła zakupy w bydgoskim sklepie spożywczym. - Najtaniej jest wciąż w marketach i dyskontach, ale przed rokiem było to nawet 1,77 zł za kilogram, dziś 2,40-2, 50 zł. W małych sklepikach poniżej trzech złotych cukier trudno znaleźć. Nie wiem czym to jest spowodowane, ale wolałabym nie ograniczać przygotowywania domowych wypieków, czy robienia przetworów.

- Cukier wciąż drożeje, ponieważ wpływ na jego cenę ma sytuacja na światowych rynkach i mniejsza podaż - wyjaśnia dr Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. - A jak wynika z danych Głównego Urzędu Statystycznego, średnia cena za kilogram cukru pod koniec lutego tego roku to 2,58 zł, rok wcześniej było to 2,06 zł.

Dr Świetlik zwraca jednak uwagę, że kilka lat temu stawka była znacznie wyższa - przekraczała nawet 6 zł za kilogram.

- Wtedy ograniczaliśmy słodzenie herbaty, kawy - wspomina inna klientka bydgoskiego sklepu. - Robienie zapraw wówczas w ogóle się nie opłacało. Teraz czekam z utęsknieniem na zbiory truskawek i planuję sporo owoców zawekować. Podwyżka cen cukru to zła wiadomość dla mojej rodziny.

Zobacz więcej:  Podwyżka cen cukru gorzka dla łasuchów

- Wiele osób zapomniało jak drogi był cukier kilka lat temu, a poniżej dwóch złotych za kilogram to też przesada, bo była to stawka poniżej opłacalności produkcji - uważa Marek Dereziński, były prezes Krajowej Spółki Cukrowej. - Za ostatnie podwyżki odpowiada „niewidzialna ręka rynku”, bo nie wydaje mi się, aby tego towaru mogło brakować na rynku. Tym bardziej, że w 2017 roku zostaną zniesione kwoty cukrowe i europejscy rolnicy sieją coraz więcej buraków cukrowych.

Kolejnych podwyżek wykluczyć nie można.

- Czy przeciętny Polak, który w ciągu roku zużywa około czterdziestu kilogramów cukru, aż tak bardzo to odczuje? - zastanawia się Dereziński. - Jeśli kilogram podrożał o 50 groszy, to rocznie zapłaci za niego więcej o około 20 złotych.

 

Komentarze 3

Komentowanie zostało tymczasowo wyłączone.

Podaj powód zgłoszenia

M
MIESZ
PRZECIEŻ CUKIER POWINIEN STANIEĆ TO SKLEPY PODNOSZĄ CENY PARĘ DNI TEMU BYŁ ARTYKUŁ ŻE CUKIER STANIEJE BARDZO MOCNO !
z
zyggi
wiele osob zastanawia sie dlaczego takie walki na cukrze odchodza co kilka lat?? jak jest urodzaj to nikt nie slodzi wiecej ani nie wypija 5x wiecej herbat i kaw slodzonych...cukier sobie lezakuje i czeka az sie sprzeda...jak przychodzi lekki dolek to cena szybuje wyzej niz cena ropy...z tym ze bez cukru mozna zyc, bez ropy juz nie bardzo!!!
P
Patrick
Było trzeba jeszcze więcej cukrowni pozamykać.
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska