Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
2 z 13
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Fenkuł...

Portulaka, salsefia, wężymord: to się w ogóle je? Ranking mało znanych warzyw o niezwykłych właściwościach

Fenkuł

Fenkuł to inaczej koper włoski. Ma lekko anyżowy smak, który wytraca się po obróbce termicznej, nadającej warzywu jedwabistą konsystencję.

Właściwości
Od wieków fenkuł stosowany był w celach leczniczych - miał zwalczać bóle głowy, kolki i choroby skóry. Dziś może nam posłużyć do walki z przeziębieniem lub jako środek łagodzący zapalenia jamy ustnej i afty.

Wykorzystanie w kuchni
Warzywo można jeść na surowo, dusić, smażyć, piec i grillować. Anyżowa nuta świetnie sprawdzi się w zupach, jako farsz do ryby, dodatek do sałatki lub karmelizowana konfitura.

Zobacz również

Dzień Baniek Mydlanych ze Smokiem Edziem i Dzień Kolorów Bełchatów 2024, ZDJĘCIA

Dzień Baniek Mydlanych ze Smokiem Edziem i Dzień Kolorów Bełchatów 2024, ZDJĘCIA

SBB z Józefem Skrzekiem na czele zagra koncert plenerowy w Radomiu

SBB z Józefem Skrzekiem na czele zagra koncert plenerowy w Radomiu

Polecamy

20 lat Kujaw i Pomorza w Unii Europejskiej w liczbach. 40 mld zł, 17 tys. projektów

20 lat Kujaw i Pomorza w Unii Europejskiej w liczbach. 40 mld zł, 17 tys. projektów

Co ty wiesz o maju? Sprawdź, czy potrafisz dokończyć przysłowie

Co ty wiesz o maju? Sprawdź, czy potrafisz dokończyć przysłowie

Wyniki meczów 26. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [1 maja 2024]

Wyniki meczów 26. kolejki 4. ligi kujawsko-pomorskiej [1 maja 2024]