https://pomorska.pl
reklama
MKTG SR - pasek na kartach artykułów

Powiat toruński. Na powietrzu chleb smakuje wyśmienicie

(km)
Nadesłane
Jak upiec bułki w oparciu o stuletnie receptury? Tego można było dowiedzieć się podczas Święta Chleba w Grębocinie.

Na terenie Muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa w Grębocinie odbyły się połączone dwa festyny - ósma edycja Święta Latawca oraz po raz pierwszy - Święto Chleba.

Na Święcie Latawca ponad 150 osób budowało, malowało a następnie puszczało swoje latawce.
Święto Chleba zgromadziło jeszcze większą rzeszę ciekawych pieczenia chleba w specjalnych piecach na wolnym powietrzu. Mistrz Tadeusz Sztandarski uczył, jak to robić w oparciu o tradycyjne - prawie stuletnie - receptury. Każdy mógł osobiście przygotować własne ciasto, uformować z niego bułkę, czy rogalika, a potem cierpliwie czekać, aż z pieca wyłoni się gotowy wypiek.
Uczestnicy festynu wypiekl ponad 20 bochenków chleba na ziarnach i chrzanowych liściach oraz dziesiątki bułek, wcześniej przygotowanych przez dzieci.

Obydwa święta zorganizowały: LGD "Podgrodzie Toruńskie", gmina Lubicz oraz Muzeum Piśmiennictwa i Drukarstwa z Grębocina.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska