W ostatnich dniach w Toruniu odbywały się spotkania robocze dotyczące projektu "En Food Life", który znalazł się na tzw. polskiej mapie drogowej infrastruktury badawczej. W przedsięwzięcie zaangażowały się m.in. samorządy województw - z lubelskiego, podlaskiego, warmińsko-mazurskiego, dolnośląskiego i kujawsko-pomorskiego - i uczelnie z tych regionów, w tym Uniwersytet Mikołaja Kopernika, Uniwersytet Kazimierza Wielkiego i Uniwersytet Technologiczno-Przyrodniczy. Partnerzy stworzą konsorcjum, które zrealizuje projekt "Centrum badań środowiska i innowacyjnych technologii żywności dla jakości życia".
Opracują program badawczy żywności
- Podstawowym elementem życia człowieka jest wysokiej jakości żywność - mówi prof. Ryszard Górecki, koordynator projektu i rektor Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego. - Na podstawie spotkań roboczych opracujemy narodowy, a być może międzynarodowy program badawczy dotyczący wysokiej jakości żywności produkowanej na bazie innowacyjnych badań. Zaangażują się w to uczelnie, samorządy i firmy produkujące surowce i zajmujące się przetwórstwem. Produkcja żywności jest przecież jednym z głównych ogniw rozwoju gospodarczego Polski.
Jak to ma wyglądać w praktyce? - Będziemy mogli zaproponować, np. jaką spożywać żywność, gdy cierpimy na konkretną chorobę, chcemy się odchudzić lub nie jemy mięsa i chcemy je zastąpić innymi produktami - mówi prof. Górecki. - Ludzie powinni mieć świadomość, że jedząc np. dużo mięsa, narażają się na dane schorzenia. Pokażemy, jak żywność łączy się z medycyną i decyduje o przyszłości życia. Taki program wprowadzono w Japonii. To przełożyło się na wydłużenie wieku Japończyków.
Wspólnie powalczą o europejskie wsparcie
Partnerzy projektu łączą siły, aby pozyskać unijne pieniądze na projekt - z pieniędzy dzielonych nie tylko z poziomu Warszawy, ale też z Brukseli. - Chcemy, żeby ten projekt znalazł się jeszcze wyżej już w tym roku - w Knowledge and Innovation Communities - który jest strukturą preferowaną w Unii Europejskiej na realizację projektów w obszarze badawczym obejmującym już całą przestrzeń europejską - podkreśla Piotr Całbecki, marszałek województwa. Tam do podziału jest nawet pula 3,5 mld euro. Konsorcjum będzie prowadzić też rozmowy z polskim rządem.
Cezary Przybylski, marszałek województwa dolnośląskiego. - Chcemy połączyć siły. Jeśli któryś z regionów posiada wyspecjalizowane ośrodki badawcze, to nie ma potrzeby, aby powstawały w każdym województwie.
Gustaw Marek Brzezin, marszałek województwa warmińsko-mazurskiego: - Główny cel tego projektu to zdrowe życie poprzez zdrowe żywienie. - Polska w latach 2020-2025 powinna się stać centrum produkcji żywności Europy, także tej żywności, która pozwoli na walkę np. z chorobami cywilizacyjnymi - zaznacza prof. Tadeusz Trziszka, prorektor Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu. - Mamy szansę wejść do europejskiej elity, jeśli chodzi o nowoczesną i nowej generacji żywność. Nie chcemy chorego społeczeństwa, które musi być stale leczone, ale radosnego, nowoczesnego, które dostaje, to czego potrzebuje - żywność prozdrowotną.
Czytaj e-wydanie »