9 z 14

fot. Lucyna Talaśka-Klich
Kwaśną lub lekko kwaśną ziemię lubi wiele roślin doniczkowych, m.in.: azalie, begonie, paprocie, anturium, skrzydłokwiaty
10 z 14

fot. Lucyna Talaśka-Klich
Polecane są skorupki jaj z chowu ekologicznego. Przypominamy, że można je rozpoznać po oznakowaniu - z cyfrą "0" na początku kodu
11 z 14

fot. Lucyna Talaśka-Klich
Skorupki jaj zawierają wartościowe minerały takie jak magnez, żelazo, potas, sód czy fosfor. Są także bogatym źródłem łatwo przyswajalnego wapnia, ale nie powinniśmy dodawać ich do wszystkich roślin!
12 z 14

fot. Lucyna Talaśka-Klich
Łatwiej będzie je rozdrobnić np. w woreczku. Tak przygotowane skorupki można rozsypać na wierzchu ziemi lub z nią wymieszać. Przesadzając rośliny można takie skorupki położyć w dolnej części doniczki