Kiszonki - co to?
Kiszonki to po prostu warzywa lub inne produkty spożywcze poddane procesowi fermentacji, który zachodzi za sprawą fermentacji mlekowej. Kiszenie to świetny sposób konserwacji żywności.
Na czym polega proces kiszenia?
W procesie kiszenia bakterie kwasu mlekowego rozkładają cukry proste na kwas mlekowy. To właśnie kwas mlekowy sprawia, że kiszonki mają taki charakterystyczny, wyrazisty smak. Kwas mlekowy zapobiega też psuciu się kiszonek i sprawia, że możemy je bezpiecznie zjeść bez obawy o zatrucie, na przykład pleśnią.
Co można kisić?
W Polsce kiszonki są bardzo popularne. Najczęściej zjadamy kiszoną kapustę i kiszone ogórki. Jednak kisić można wiele różnych produktów: ogórki, kapustę, czosnek, szparagi, paprykę, buraki, rzodkiewkę, seler, cebulę, brukselkę, dynię, cukinie, a także owoce, ryby, mięso, a nawet napoje. Ogranicza nas w zasadzie jedynie odporność naszych kubków smakowych.
Zobacz też: Trik na idealną kapustę kiszoną. Tak przygotujesz kapustę kiszoną jak u babci
Takie właściwości zdrowotne ma kiszona kapusta
Kiszona kapusta to prawdziwa skarbnica zdrowia – zarówno dla układu pokarmowego, odpornościowego, jak i ogólnej kondycji organizmu. To bogate źródło witamin C, A, E, K oraz z grupy B, minerałów jak potas, wapń, żelazo, magnez. Kiszona kapusta wspomaga też prawidłową pracę układu krążenia. Dzięki zawartości błonnika świetnie nadaje się dla osób będących na diecie odchudzającej.
Kiszona kapusta jest bardzo cenna przede wszystkim ze względu na to, że jest zarówno prebiotykiem, jak i probiotykiem. Jest prebiotykiem, bo zawiera błonnik, który stanowi pożywienie dla korzystnych bakterii jelitowych, a jednocześnie sama zawiera te bakterie (powstają w procesie fermentacji), dzięki czemu jest probiotykiem.
Zobacz też: Błędy przy kiszeniu ogórków. Przez to ogórki kiszone są mętne i się gazują - czego nie robić?
Na co i kiedy szczególnie pomaga kiszona kapusta?
Przy osłabionej odporności,
przy problemach trawiennych, wzdęciach, zaparciach,
jest dobra jako składnik diety przy rekonwalescencji po infekcjach i antybiotykach,
jest świetna dla osób na diecie odchudzającej,
przy cukrzycy typu 2 i hipercholesterolemii (wspomagająco).
Kulinaria

Warto wiedzieć, że aby zachować cenne właściwości kiszonej kapusty, najlepiej spożywać ją na surowo, bez gotowania – wtedy probiotyki i witaminy nie zostaną zniszczone.
Oni nie powinni jeść kapusty kiszonej
Choć kiszona kapusta to wspaniały prebiotyk i probiotyk oraz bogactwo witamin, minerałów, to niektóre osoby nie powinny jej jeść, gdyż może im zaszkodzić. Zobacz, kto powinien unikać w diecie kiszonej kapusty.