
Kotlety schabowe. Co zrobić gdy mięso jest twarde?
Jeśli kupiony przez nas schab jest twardy to można go skruszyć. Wystarczy wsadzić mięso do mleka z cebulką i odstawić na kilka godzin. Wtedy schab będzie miękki, a cebulka nada mu wyrazistego aromatu. Ten trick poleca Magda Gessler!

Idealna marynata do schabowego
Wiele osób pomija marynatę i od razu przechodzi do panierowania schabu. Jednak dzięki natarciu mięsa aromatycznymi przyprawami można wydobyć z niego jeszcze więcej smaków! Jaka marynata będzie najlepsza?

Przepis na marynatę do schabowego
Potrzebujemy pół kilograma schabu (w kawałku lub plasterkach), 2 ząbki czosnku, po jednej gałązce rozmarynu i tymianku (można użyć też suszonych przypraw), do tego sól, pieprz i 2 łyżki oleju lub oliwy. Tłuszcz mieszamy z przyprawami i całością nacieramy mięso. Przekładamy je na talerz lub do miski, zawijamy szczelnie folią spożywczą i odstawiamy na minimum godzinę (można nawet na całą noc). Potem schab wyciągamy i panierujemy jak zwykle.