Duży kotlet schabowy, ze złocistą panierką, w towarzystwie ziemniaczków z koperkiem i sałatki to sprawdzony przepis na rodzinny obiad. Danie jest smaczne, sycące, dobrze zbilansowane pod kątem składników odżywczych. Nic dziwnego, że tak często gości w polskich kuchniach. Czy jednak wiecie jak go idealnie przyrządzić, by był delikatny i chrupiący, a nie twardy i gumiasty? Czy zawsze trzeba go serwować w ten sam sposób?
Z czym podawać kotlety schabowe?
Tradycyjnie kotlety schabowe serwuje się z ziemniakami oraz mizerią, jednak nic nie stoi na przeszkodzie by podawać je z innymi dodatkami. Zamiast kartofli czy puree można wybrać frytki, niektórzy lubią też mięso z kaszą lub ryżem. Osoby nieprzepadające za ogórkami ze śmietaną i koperkiem mogą wybrać pomidory, kalafiora, kapustę lub sałatę (dowolnego rodzaju), zasmażane buraczki, czy groszek z marchewką.
Jak urozmaicić smak kotletów?
Nawet najsmaczniejsze danie z czasem może się nam znudzić. Co wtedy zrobić? Do schabowych możemy przygotować aromatyczny pieczeniowy czy grzybowy sos, pod koniec smażenia położyć na nim ser by się roztopił, niektórzy jedzą kotlety tak jak rybę – kiedy jest już na talerzu lekko polewają je sokiem z cytryny.
Oto przepis na idealne kotlety schabowe
Kotlety schabowe można serwować na wiele sposobów z różnymi dodatkami. Jak jednak sprawić, by samo mięso było idealne? W galerii znajdziesz sprawdzone tricki na rozbijanie i skruszanie mięsa (polecany przez Magdę Gessler!), różne warianty panierki oraz przepis na aromatyczną marynatę, która podbije smak schabowego.