1 z 6
Przewijaj galerię w dół

fot. Katarzyna Pomianowska
Przepis jest bardzo prosty.
2 z 6

fot. Katarzyna Pomianowska
Wystarczy:
1 szklanka soli
1 szklanka mąki (może być zwykła tortowa)
1/3 szklanki wody
miska
wałek (może być pożyczony od dzieci - plastikowy - z zestawu od ciastoliny, piasku kinetycznego)
foremki do ciasteczek
wykałaczka/patyczek (pałeczka od sushi)
sznurek/wstążka
3 z 6

fot. Katarzyna Pomianowska
Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać. Na początek - łączymy mąkę z solą i powoli dolewamy wodę - cały czas zagniatając masę. W chwili, gdy będzie już plastyczna (konsystencja ciastoliny) możemy podzielić ją na kawałki.
4 z 6

fot. Katarzyna Pomianowska
Do każdego z nich możemy dodać: odrobinę kakao lub barwnika, cukier wanilinowy, przyprawę do pierników - w zależności od gustu.