Można je zawiesić na choince, podarować jako upominek, ozdobić świąteczną zastawę.
Jak je zrobić?
Przepis jest bardzo prosty.
Wystarczy:
1 szklanka soli
1 szklanka mąki (może być zwykła tortowa)
1/3 szklanki wody
miska
wałek (może być pożyczony od dzieci - plastikowy - z zestawu od ciastoliny, piasku kinetycznego)
foremki do ciasteczek
wykałaczka/patyczek (pałeczka od sushi)
sznurek/wstążka
Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać. Na początek - łączymy mąkę z solą i powoli dolewamy wodę - cały czas zagniatając masę. W chwili, gdy będzie już plastyczna (konsystencja ciastoliny) możemy podzielić ją na kawałki. Do każdego z nich możemy dodać: odrobinę kakao lub barwnika, cukier wanilinowy, przyprawę do pierników - w zależności od gustu.
Każdy z kawałków trzeba rozwałkować (3-5 mm) i wyciąć wzór z pomocą foremki. Następnie rozłożyć na papierze, gdy lekko podeschną - zrobić dziurkę na sznurek (jeśli mają wisieć na choince). Jeśli nie dodacie barwników - możecie (po wyschnięciu) dać dzieciom do ozdobienia np. farbami.
LICZ SIĘ ZE ŚWIĘTAMI - MIKOŁAJ DO WYNAJĘCIA.