https://pomorska.pl
reklama
Pasek artykułowy - wybory

Przepis na "pierniczki" dla tych, którzy ciągle są na diecie ;) Stworzycie je w kilka chwil, samodzielnie, wspólnie z dziećmi

Przepis jest bardzo prosty.
Przepis jest bardzo prosty. Katarzyna Pomianowska
Pięknie wyglądają, pachną, ale... Macie ochotę? Musicie obejść się smakiem. Te wyjątkowe "pierniczki" nadają się jedynie jako ozdoba.

Można je zawiesić na choince, podarować jako upominek, ozdobić świąteczną zastawę.

Jak je zrobić?

Przepis jest bardzo prosty.
Wystarczy:
1 szklanka soli
1 szklanka mąki (może być zwykła tortowa)
1/3 szklanki wody
miska
wałek (może być pożyczony od dzieci - plastikowy - z zestawu od ciastoliny, piasku kinetycznego)
foremki do ciasteczek
wykałaczka/patyczek (pałeczka od sushi)
sznurek/wstążka

Wszystkie składniki trzeba dokładnie wymieszać. Na początek - łączymy mąkę z solą i powoli dolewamy wodę - cały czas zagniatając masę. W chwili, gdy będzie już plastyczna (konsystencja ciastoliny) możemy podzielić ją na kawałki. Do każdego z nich możemy dodać: odrobinę kakao lub barwnika, cukier wanilinowy, przyprawę do pierników - w zależności od gustu.

Każdy z kawałków trzeba rozwałkować (3-5 mm) i wyciąć wzór z pomocą foremki. Następnie rozłożyć na papierze, gdy lekko podeschną - zrobić dziurkę na sznurek (jeśli mają wisieć na choince). Jeśli nie dodacie barwników - możecie (po wyschnięciu) dać dzieciom do ozdobienia np. farbami.

LICZ SIĘ ZE ŚWIĘTAMI - MIKOŁAJ DO WYNAJĘCIA.

Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska