
Zobacz w galerii przepisy na ciasta i desery świąteczne - tradycyjne i nowoczesne

Makowiec japoński
Składniki: 500 g maku mielonego, 1 litr mleka, 200 g masła lub margaryny, 7 - 9 jaj, 400 g cukru pudru, 5 łyżek kaszy manny, 600 g jabłek np. reneta, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, ok. 200 g bakalii (np. po 50 g skórki, moreli, śliwek i rodzynek), 1 łyżka miodu, kilka kropli aromatu migdałowego, tabliczka czekolady
Wykonanie: mak wsypujemy do dużego garnka, zalewamy mlekiem, przykrywamy i gotujemy na umiarkowanym ogniu przez ok. 25 - 30 minut często mieszając. Studzimy. Masło ubijamy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy po 1 żółtku, następnie po 1 łyżce maku i kaszy manny, dodajemy obrane i starte na wiórki jabłka, proszek do pieczenia, drobno posiekane bakalie, miód i aromat. Białka ubijamy na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Dodajemy je do masy makowej. Mieszamy. Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w temperaturze 190 stopni C przez ok. 50 minut. Po przestudzeniu polewamy roztopioną czekoladą

Jabłecznik
Składniki: 1,5 kg jabłek (najlepiej kwaśnych, np. reneta czy antonówka), 2 szklanki mąki pszennej, kostka masła, 1 jajko, 1/4 szklanki cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie: z podanych składników (poza jabłkami) zagniatamy ciasto kruche - wyrabiamy je dłońmi lub mikserem z hakami. Formuję kulę, którą zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na godzinę. Obrane jabłka ścieramy na wiórki na tarce. Odciskamy z nich sok. Połową schłodzonego ciasta wykładamy spód formy do pieczenia, na to kładziemy odciśnięte jabłka i posypujemy kruszonką, którą robimy z drugiej połowy ciast, rwąc je na małe kawałki. Pieczemy w 180 stopniach około godziny.

Kostki kokosowe
Składniki: 2,5 szklanki mąki pszennej, 1 szklanka cukru, 1/2 szklanki mleka, 2 całe jajka, 8 dag masła, 2 łyżki miodu, 1/2 opakowania proszku do pieczenia, 400 g wiórek kokosowych, tabliczka czekolady
Wykonanie: białka ubijamy z cukrem, dodajemy żółtka. Masło rozpuszczamy, dodajemy miód, pół szklanki mleka. Studzimy. Łączymy z ubitymi z cukrem jajkami. Dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Mieszamy. Wylewamy do formy do pieczenia , wyłożonej papierem. Pieczemy w 180 stopniach przez 20-30 minut. Po ostygnięciu, kroimy w równe kwadraty. Robimy polewę czekoladową lub rozpuszczamy czekoladę. W letniej polewie obtaczamy kawałki ciasta (np. dwoma widelcami). Obtaczamy ciastka we wiórkach kokosowych.