
Pierniczki
Składniki: 1/4 szklanki miodu, 80 g masła, pół szklanki brązowego cukru lub cukru pudru, 1 duże jajko, 2 i 1/4 szklanki mąki pszennej, 1 łyżeczka sody oczyszczonej, 1,5 – 2 łyżki przyprawy korzennej do piernika, opcjonalnie 1 łyżeczka kakao
Wykonanie: miód, masło i cukier podgrzewamy w garnuszku. Studzimy. Dodajemy pozostałe składniki. Wyrabiamy ręcznie lub mikserem. Ciasto wałkujemy na grubość 2 – 3 mm, podsypując mąką. Wycinamy ciasteczka przy użyciu foremek. Kładziemy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy około 8 – 10 minut w temperaturze 170 – 180ºC.

Sernik cynamonowy
Składniki: na spód - 150 g zmielonych migdałów, 50 g cukru pudru, 1 duże białko, 25 g mąki pszennej, 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, 25 g masła; na masę serową - 800 g twarogu mielonego, 250 ml śmietanki kremówki 36%, 3/4 szklanki drobnego cukru, 3 duże jajka i 2 żółtka, 1 łyżka skrobi ziemniaczanej, 1 łyżka mąki pszennej, 1,5 łyżeczki ekstraktu z wanilii lub migdałów
Wykonanie: mieszamy suche składniki na ciasto - migdały, cukier puder, mąkę, cynamon. Dodajemy białko, zagniatamy ręką lub mikserem. Owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki przynajmniej na 1 godzinę. Następnie ciastem wykładamy blaszkę (można je wcześniej rozwałkować). Pieczemy w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Po wystudzeniu miksujemy w malakserze lub blenderze na piasek, dodajemy masło i mieszamy. Wsypujemy „piasek” do formy. Przygotowujemy masę serową - wszystkie składniki miksujemy. Przelewamy na spód do formy. Pieczemy w temperaturze 150ºC przez około 60 minut w kąpieli wodnej. Posypujemy cynamonem

Tort czekoladowy
Składniki: na biszkopt - 6 jajek, 12 łyżek mąki pszennej, 6 łyżek kakao, 6 łyżek mąki ziemniaczanej, 18 łyżek cukru; na krem - 1 budyń waniliowy lub śmietankowy, 1,5 szklanki mleka, 5 łyżek cukru pudru, 5 łyżek kakao
2 kostki masła, dodatkowo - +wiśniówka na poncz, domowy kwaśny dżem, czekoladowe słodycze do dekoracji, czekolada
Wykonanie: pieczemy z podanych składników dwa biszkopty lub jeden duży. Mąkę pszenną i ziemniaczaną mieszamy z kakao. Jajka ubijamy na sztywno z cukrem. Dodajemy przesianą mąkę z kakao. Pieczemy około 45 minut w 160 stopniach. Po ostudzeniu kroimy na 4 blaty. Robimy krem - rozpuszczamy budyń w połowie szklanki mleka, resztę mleka gotujemy, dodajemy rozpuszczony budyń. Studzimy. Miękkie masło miksujemy na puszystą masę z cukrem pudrem. Dodajemy po łyżce zimnego budyniu. Miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Dodajemy kakao. Układamy tort – płat biszkoptu, nasączamy ponczem. Na brzeg wyciskamy krem, na środek nakładamy dżem. Rozsmarowujemy. Kładziemy kolejne płaty biszkoptu przekładając je kremem i dżemem. Na górną warstwę nakładamy krem. Wkładamy na 15-20 min do lodówki. Wyrównujemy. Polewamy roztopioną czekoladą, dekorujemy słodyczami.

Tarta cytrynowa z przypalaną pianką bezową
Składniki: na ciasto - 250 g mąki, 125 g masła, 90 g cukru, 1 laska wanilii, 2 jajka, szczypta soli; masa cytrynowa - 1 kg cytryn, 50 g mąki kukurydzianej, 4 żółtka, 200 ml śmietany 36 %, 3 płatki żelatyny, 400 g cukru; pianka bezowa - 5 białek, 200 g cukru
Wykonanie: robimy ciasto - mieszamy miękkie masło z cukrem i solą, dodajemy ziarenka wanilii, jajko i żółtko. Przesiewamy i dodajemy mąkę. Wyrabiamy ciasto na jednolitą masę. Wkładamy na godzinę do lodówki. Ciastem wykładamy formę do tarty lub małe foremki, wysmarowane tłuszczem i oprószone mąką. Na wierzch kładziemy papier do pieczenia i mniejszą okrągłą formę, by ciasto nie wyrosło. Pieczemy w 180 stopniach około 30 minut.
Robimy masę cytrynową - z cytryn wyciskamy sok, dodajemy 300 g cukru. Podgrzewamy na małym ogniu. W oddzielnej misce ubijamy żółtka ze 100 g cukru. Dolewamy powoli trochę ciepłego soku cytrynowego. Całość przelewamy do soku. Podgrzewamy na średnim ogniu aż masa zgęstnieje. Płatki żelatyny wkładamy na 5 minut do miseczki z zimną wodą. Wyciskamy, dodajemy do kremu cytrynowego, mieszamy. Śmietanę ubijamy. Dodajemy do kremu cytrynowego. Mieszamy. Wykładamy na upieczone ciasto. Chłodzimy 2 godziny w lodówce. Robimy piankę bezową - białka podgrzewamy z cukrem, ubijamy na sztywną pianę. Kładziemy ją na schłodzoną masę cytrynową. Przypalamy specjalnym palnikiem.