5 z 18
Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym (10 porcji):...
fot. Jakub Keller

Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym (10 porcji):
Składniki:
ciasto krucho-drożdżowe

mąka 500 g

drożdże 50 g

śmietana 18% 100 ml

sól – szczypta

margaryna 250 g

jaja 1 sztuka

nadzienie

mięso wieprzowe np. łopatka 0,5 kg

cebula 200 g

oliwa 50 g

majeranek, sól, pieprz, oregano

bułka pszenna 1 szt

6 z 18
Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym...
fot. Jakub Keller

Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym
Sposób przygotowania:

Nadzienie:

Mięso ugotować w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych oraz soli, cebulę oczyszczoną, opłukaną i rozdrobnioną przesmażyć, bułkę namoczyć w wywarze od mięsa, zemleć mięso, cebulę i odciśniętą bułkę, przyprawić, gdyby masa była zbyt sucha dodać trochę wywaru z mięsa.

Ciasto:

Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, śmietanę, drożdże, żółtko, sól wymieszać, połączyć z mąką z tłuszczem i wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce około pół godziny.

Ciasto wałkować na grubość 2 mm, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i zlepić brzegi, posmarować białkiem i posypać oregano, nakłuć widelcem, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i wypiekać około 15- 20 minut w temperaturze 200*C ( aż się lekko zrumienią). Najlepiej smakują na ciepło.

Można podawać z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i soli.

7 z 18
Churrosy z sosem czekoladowym (20 porcji)...
fot. Jakub Keller

Churrosy z sosem czekoladowym (20 porcji)
Składniki:

Pałeczki z ciasta parzonego:

mąka 300 g

woda 375 ml

jaja 7 szt

sól – szczypta

margaryna 100 g

Sos czekoladowy:

mleko 1 l

budyń czekoladowy 1 paczka

czekolada gorzka 2 tabliczki po 100 g

cukier 220 g

8 z 18
Churrosy z sosem czekoladowym...
fot. Jakub Keller

Churrosy z sosem czekoladowym
Sposób przygotowania:

Pałeczki:
Zagotować wodę z margaryną i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszając intensywnie , ogrzewać całość około 3 minuty, chwilę przestudzić (do około 80 *C), dodawać do gorącej masy po 1 jajku ciągle ucierając, wyciskać paski ciasta workiem cukierniczym zakończonym karbowanym tylem: szerokość 1 cm i długość 6-7 cm na posmarowaną tłuszczem blachę i wypiekać w temperaturze 200 *C około 20 minut do zrumienienia powierzchni ( wyroby mają być suche i lekkie).

Sos:
Z części zimnego mleka i budyniu zrobić zawiesinę, resztę mleka zagotować z cukrem i czekoladą, do wrzącego mleka wlać zawiesinę intensywnie mieszając do zagotowania, podawać gorący sos z pałeczkami z ciasta ptysiowego.


Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Wypoczynek pod tężniami w Inowrocławiu czy Ciechocinku? "Tu trzepią kasę na ludziach"

Wypoczynek pod tężniami w Inowrocławiu czy Ciechocinku? "Tu trzepią kasę na ludziach"

Toruńska firma wystawiła w Katowicach gigantyczny rachunek za prąd

Toruńska firma wystawiła w Katowicach gigantyczny rachunek za prąd

Przybywa medalistów. Odznaczenie otrzymała m. in. 100-letnia pani Michalina z Zalesia

Przybywa medalistów. Odznaczenie otrzymała m. in. 100-letnia pani Michalina z Zalesia

Zobacz również

Jolanta Lewandowska z Ludwinowa wygrała główną nagrodę w "Kole Fortuny" TVP2. Zdjęcia

Jolanta Lewandowska z Ludwinowa wygrała główną nagrodę w "Kole Fortuny" TVP2. Zdjęcia

Przybywa medalistów. Odznaczenie otrzymała m. in. 100-letnia pani Michalina z Zalesia

Przybywa medalistów. Odznaczenie otrzymała m. in. 100-letnia pani Michalina z Zalesia