5 z 18
Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym (10 porcji):...
fot. Jakub Keller

Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym (10 porcji):
Składniki:
ciasto krucho-drożdżowe

mąka 500 g

drożdże 50 g

śmietana 18% 100 ml

sól – szczypta

margaryna 250 g

jaja 1 sztuka

nadzienie

mięso wieprzowe np. łopatka 0,5 kg

cebula 200 g

oliwa 50 g

majeranek, sól, pieprz, oregano

bułka pszenna 1 szt

6 z 18
Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym...
fot. Jakub Keller

Empanadas z mięsem i sosem czosnkowym
Sposób przygotowania:

Nadzienie:

Mięso ugotować w małej ilości wody z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych oraz soli, cebulę oczyszczoną, opłukaną i rozdrobnioną przesmażyć, bułkę namoczyć w wywarze od mięsa, zemleć mięso, cebulę i odciśniętą bułkę, przyprawić, gdyby masa była zbyt sucha dodać trochę wywaru z mięsa.

Ciasto:

Mąkę przesiać, posiekać z margaryną, śmietanę, drożdże, żółtko, sól wymieszać, połączyć z mąką z tłuszczem i wyrobić ciasto, schłodzić w lodówce około pół godziny.

Ciasto wałkować na grubość 2 mm, wykrawać krążki, nakładać nadzienie i zlepić brzegi, posmarować białkiem i posypać oregano, nakłuć widelcem, ułożyć na posmarowanej tłuszczem blasze i wypiekać około 15- 20 minut w temperaturze 200*C ( aż się lekko zrumienią). Najlepiej smakują na ciepło.

Można podawać z sosem jogurtowym z dodatkiem czosnku i soli.

7 z 18
Churrosy z sosem czekoladowym (20 porcji)...
fot. Jakub Keller

Churrosy z sosem czekoladowym (20 porcji)
Składniki:

Pałeczki z ciasta parzonego:

mąka 300 g

woda 375 ml

jaja 7 szt

sól – szczypta

margaryna 100 g

Sos czekoladowy:

mleko 1 l

budyń czekoladowy 1 paczka

czekolada gorzka 2 tabliczki po 100 g

cukier 220 g

8 z 18
Churrosy z sosem czekoladowym...
fot. Jakub Keller

Churrosy z sosem czekoladowym
Sposób przygotowania:

Pałeczki:
Zagotować wodę z margaryną i solą, wsypać przesianą mąkę i mieszając intensywnie , ogrzewać całość około 3 minuty, chwilę przestudzić (do około 80 *C), dodawać do gorącej masy po 1 jajku ciągle ucierając, wyciskać paski ciasta workiem cukierniczym zakończonym karbowanym tylem: szerokość 1 cm i długość 6-7 cm na posmarowaną tłuszczem blachę i wypiekać w temperaturze 200 *C około 20 minut do zrumienienia powierzchni ( wyroby mają być suche i lekkie).

Sos:
Z części zimnego mleka i budyniu zrobić zawiesinę, resztę mleka zagotować z cukrem i czekoladą, do wrzącego mleka wlać zawiesinę intensywnie mieszając do zagotowania, podawać gorący sos z pałeczkami z ciasta ptysiowego.


Pozostało jeszcze 9 zdjęć.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Takie emerytury ZUS wypłaci w czerwcu 2025. Mamy wyliczenia i tabelę brutto i netto

Takie emerytury ZUS wypłaci w czerwcu 2025. Mamy wyliczenia i tabelę brutto i netto

merytury po wyborach. Takie trzy zmiany w waloryzacji są nadal w grze

merytury po wyborach. Takie trzy zmiany w waloryzacji są nadal w grze

Ignaś Liss w studiu Kanału Zero. Wzruszające sceny pełne wdzięczności za pomoc

Ignaś Liss w studiu Kanału Zero. Wzruszające sceny pełne wdzięczności za pomoc

Zobacz również

Legendarny klasyk wraca po 20 latach. Zapowiedź zaskoczyła fanów

Legendarny klasyk wraca po 20 latach. Zapowiedź zaskoczyła fanów

Matura historia 2025 poziom rozszerzony. Mamy arkusz CKE i odpowiedzi

Matura historia 2025 poziom rozszerzony. Mamy arkusz CKE i odpowiedzi