
Zobacz w galerii przepisy na przekąski idealne na imprezę w domu - proste, szybkie, smaczne i efektowne

Parówki w cieście
Składniki: opakowanie parówek, opakowanie ciasta francuskiego, jajko, opcjonalnie do dekoracji - czarnuszka, majonez.
Wykonanie: parówki kroimy na połówki. Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na pionowe paski o szerokości około 1 cm. Owijamy paskami ciasta parówki, robiąc niewielką przestrzeń na 1/4 wysokości. ciasto Smarujemy rozbełtanym jajkiem. Pieczemy około 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po wyjęciu dekorujemy, robiąc oczy z majonezu i czarnuszki

Melon w szynce
Składniki: melon zielony, szynka parmeńska, liście bazylii
Wykonanie: melona obieramy, kroimy na kawałki w kształcie prostokąta. Każdy owijamy kawałkiem szynki parmeńskiej. Na wierzch kładziemy liść bazylii. Wbijamy wykałaczkę lub szpikulec.

Bruschetta
Składniki: bagietka, pomidory w puszce, 1-2 ząbki czosnku, opcjonalnie tarty ser
Wykonanie: podsmażamy czosnek, dodajemy pomidory z puszki, podgrzewamy do odparowania wody. Gęsty mus pomidorowy nakładamy na kawałki bagietki. Zapiekamy kilka minut w piekarniku. Na ostatnie minuty albo już po wyjęciu z piekarnika posypujemy startym serem