Hieronim Błażejak jest mistrzem w sztuce komponowania nalewek domowych. Swoją niezwykłą intuicję kulinarną oraz talent smakowy przelał na inne, osadzone w polskiej tradycji kulinarnej produkty - syrop z kwiatów czarnego bzu, śliwki na rożenku i naturalne soki z jabłek tradycyjnych odmian.
W piątkowej "Pomorskiej" znajdziecie jednak 14 receptur na nalewki, które bez większego kłopotu można wykonać w każdym domu. Poniżej publikujemy przepis na jedną z nich. Resztę znajdziecie w Gazecie Pomorskiej 24 kwietnia.
**
Nalewka sosnowa• litrowy słoik pędów sosnowych
• 1 kg cukru
• 1,5 l wody
• 2 l spirytusu 96%
• 1 cytryna
Pędy sosny pokroić na małe kawałki, umieścić w słoju przesypując cukrem. Naczynie przykryć płótnem i wystawić w nasłonecznione miejsce, często wstrząsając słojem. Kiedy cukier całkowicie się rozpuści, zlać syrop do garnka i dolać wodę, a następnie zagotować. Do lekko przestudzonego syropu wlać ostrożnie spirytus, dodać sok z cytryny, zakryć i szybko schłodzić garnek w kąpieli wodnej. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.**
Co jeszcze w piątkowym wydaniu Gazety Pomorskiej? Sprawdź!
Gazetę Pomorską można kupić także przez internet w formacie PDF. Wystarczy wejśc na Prasa24.pl.
E-wydania kupujesz bez rejestrowania się. Wystarczy SMS za 2,46 zł z VAT i już możesz czytać gazetę w formie PDF. Sprawdź jakie to szybkie i proste!