
Udko kurczaka faszerowane kaszą gryczana z wiśniami oraz modrą kapustą
Składniki na 1 porcję:
• 1 udko kurczaka (około 250 g)
• 80 g mrożonych wiśni
• 40 g kaszy gryczanej
• 80 g masła
• miód
• sałatka z czerwonej kapusty, marki UNAMEL
• sól, pieprz, kolendra, czosnek, przyprawa do mięsa drobiowego
• świeży tymianek
Udko trybujemy, a więc usuwamy z niego kość w taki sposób, by mięso pozostało w jednym kawałku. Tak przygotowane mięso przyprawiamy solą, świeżo mielonym pieprzem, kolendrą, czosnkiem lub korzystamy z gotowej przyprawy do mięsa drobiowego. Na wewnętrznej części udka układamy wcześniej ugotowaną kaszę gryczaną, zawijamy mięso, by znalazła się w środku. By mięso się nie rozwinęło w czasie pieczenia, możemy je dla pewności obwiązać lub spiąć wykałaczką. To dobre rozwiązanie, zwłaszcza jeśli chcemy dać do środka dużo farszu; w takim przypadku możemy również po wycięciu kości rozbić mięso.
Zawinięte mięso przyprawiamy z zewnątrz i lekko kropimy olejem, by ładniej się zarumieniło. Odstawiamy na 2-3 godziny. Po tym czasie wkładamy mięso do piekarnika rozgrzanego do 170 stopni na 40-50 minut. W czasie pieczenia lekko podlewamy wywarem lub wodą. Zanim wyjmiemy z piekarnika sprawdzamy, czy jest miękkie, jeśli nie – pieczemy chwilę dłużej.
Gdy mięso się piecze do garnka wkładamy nieco masła, topimy, dodajemy wiśnie, lekko podsmażamy. Możemy dodać jeszcze nieco wiśniówki, odrobinę miodu i soli do smaku. Wiśnie zdejmujemy z kuchenki.
Na odrobinie masła podsmażamy surówkę z modrej kapusty. Możemy ją lekko przyprószyć mąką, będzie bardziej zwarta, możemy też, jak wiśnie, dosłodzić ją nieco miodem.
Gdy mięso już gotowe, kładziemy dla ozdoby nieco kaszy na talerzu, nacinamy mięso, by widoczny był farsz z kaszy, układamy mięso na talerzu. Całość ozdabiamy wiśniami, dodajemy podsmażoną kapustę, a na koniec jeszcze gałązki tymianku.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/OJm7KwsSKqA" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ragout z piersi z kurczaka z trio warzywnym w sosie śmietanowo-ziołowym
Składniki na 1 porcję:
• 200 g mięsa z piersi kurczaka
• 150 g bukietu warzywnego: kalafiora, brokuła i marchwi, marki OERLEMANS „Kuchnia Eksperta”
• 150 g śmietany 30 proc.
• bulion
• 20 g mąki
• 80 g masła
• 1 cebula
• sól, pieprz, słodka papryka, czosnek, świeże zioła: tymianek, pietruszka, oregano
Umytą i oczyszczoną z żyłek i tłuszczu pierś kurczaka kroimy w grubą kostkę. Mięso marynujemy słodką papryką, czosnkiem i rozdrobnionymi ziołami, dodajemy jeszcze odrobinę oleju i odstawiamy na kilka godzin.
Po upływie tego czasu podsmażamy mięso na maśle, dodajemy drobno pokrojoną w kostkę cebulę, gdy będzie zeszklona – bukiet warzyw oraz posiekany tymianek i pietruszkę. Chwilę podsmażamy, podlewamy bulionem, dusimy około 20 minut.
Zmniejszamy temperaturę, dodajemy śmietanę i dalej dusimy. Jeśli sos jest zbyt rzadki, możemy zaciągnąć go zacierką z masła i mąki, dodając ją powoli, by nie utworzyły się grudki. Można też dusić ragout tak długo, aż sos osiągnie właściwą konsystencję. Gotową potrawę wykładamy na talerz i ozdabiamy cząstkami gotowanych brokułów oraz ziołami.

Pierogi z truskawkami i sosem waniliowym z serka homogenizowanego
Składniki na 1 porcję:
• 200 g mąki
• 1 całe jajko
• wrząca woda
• serek waniliowy homogenizowany, opakowanie 100 g, marki AGROMLECZ
• świeże truskawki
• masło
• sól
• cukier puder
Do dużego płytkiego naczynia nalejmy wodę, dodajmy odrobinę soli, zagotujmy. W międzyczasie z mąki, jajka, szczypty soli i wrzątku zagniećmy ciasto; jeśli nie mamy wprawy w robieniu pierogów wrzątek dodawajmy stopniowo, by ciasto nie było zbyt wodniste. Gotowe ciasto przez chwilę schłodźmy w lodówce.
Po wyciągnięciu z lodówki ciasto jeszcze raz szybko zagniećmy, rozwałkujmy podsypując w razie potrzeby mąką, by nie przywarło do blatu stołu. W rozwałkowanym cieście wytnijmy krążki, nałóżmy na nie przecięte na cztery lub więcej części truskawki (w zależności od wielkości owocu). Następnie szybko sklejmy brzegi pierogów, wrzućmy do wrzątku. Gdy wypłyną wyjmijmy je z wody, a następnie przez chwilę podsmażajmy na patelni na maśle; tylko trochę, by nabrały smaku masła.
Tak przygotowane pierogi ułóżmy na talerzu. Serek waniliowy rozmieszajmy w miseczce, a następnie kleksami serka ustrójmy talerz z pierogami. Na pierogi połóżmy jeszcze świeże, przekrojone na pół truskawki, całość posypmy odrobiną cukru pudru.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/4yjUYSAzjmo" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>