
Torcik kanapkowy z pastą szałwiową i szynką surową wędzoną z jajkiem
Składniki na 1 porcję:
• 4 kromki chleba razowego z kminkiem z Piekarni-Cukierni "Stan-Mar"
• 2 łyżki (50 g) twarogu ricotta
• kilka plastrów (50 g) surowej wędzonej szynki
• 1 łyżka (15 g) pasty szałwiowej
• ugotowane jajko przepiórcze
• mieszanka kolorowych sałat
• kiełki buraczane
Z kromek chleba razowego odcinamy skórki. Na pierwszą z kromek nakładamy grubo ricottę, wcześniej możemy ją nieco dosolić, jednak niezbyt mocno, bo kolejnym składnikiem torciku będzie wędzona szynka, która jest stosunkowo słona. Na kolejnej kanapce układamy kilka plastrów wspomnianej szynki, na trzeciej – pastę szałwiową. Pastę tę możemy kupić lub przygotować samodzielnie ze świeżej szałwii, oliwy, bardzo drobno posiekanej i zeszklonej cebuli oraz przypraw. Na wierzch układamy ostatnią, czwartą kanapkę, całość przekłuwamy wykałaczką, obok której układamy sadzone przepiórczej jajko.
Do tak przygotowanej kanapki doskonałym dodatkiem będzie mieszanka sałat, na przykład z dodatkiem kiełków buraczanych, które dodadzą potrawie i smaku, i barwy.

Schab dymem wędzony na bukiecie sałat z żurawiną
Składniki na 1 porcję:
• 50 g schabu dymem wędzonego, marki SKIBA
• bukiet kolorowych sałat
• garść (35 g) suszonej żurawiny
• na sos winegret: olej, ocet winny, musztarda, zioła, sól, pieprz, woda niegazowana
• chleb razowy z kminkiem
Ze schabu delikatnie usuwamy sznurki, następnie kroimy go w cienkie plastry i układamy na talerzu, pozostawiając wolny jego środek – miejsce to wypełniamy bukietem kolorowych sałat.
Do naczynia wlewamy odrobinę oleju, ocet winny, według upodobania dodajemy trochę musztardy, zioła (na przykład oregano) oraz przyprawy, a więc pieprz i sól. Jeśli lubimy, smak sosu wzbogacić możemy dodatkiem miodu bądź czerwonego wina. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Dobry sos winegret nie może być gęsty, musi być wodnisty i łatwo spływać z łyżki, dlatego ostatnim dodatkiem jest woda niegazowana. Takim sosem polewamy mieszankę sałat.
Na koniec schab posypujemy żurawiną, a całość ozdabiamy jeszcze kawałkami razowego chleba.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/JSKhaM4OduM" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Roladki ze schabu z powidłami śliwkowymi i puree marchewkowym
Składniki na 1 porcję:
• 160 g młodej marchewki
• 200 g schabu bez kości w kawałku
• czosnek
• 100 g powideł śliwkowych marki STOVIT
• 200 g ziemniaków
• masło
• sól, cukier, pieprz, majeranek, przyprawa do mięs
Najpierw przygotujmy puree. Ugotujmy na miękko marchewkę w małej ilości wody, dodajmy do smaku pieprz, sól i odrobinę cukru, a następnie zblendujmy. W międzyczasie obierzmy i ugotujmy ziemniaki.
W czasie, gdy ziemniaki się gotują, zajmijmy się schabem. Zdejmijmy z niego białą błonę, następnie pokrójmy go w plastry o grubości do centymetra każdy. Połóżmy na stole folię spożywczą, ułóżmy na niej plastry schabu, zakryjmy folią i rozbijmy mięso przy pomocy tłuczka. Dzięki rozbiciu wchłonie ono lepiej aromat powideł, będzie miało bogatszy smak. Nim jednak nałożymy powidła na schab, mięso osólmy, przyprawmy słodką papryka i majerankiem. Możemy też skorzystać z gotowej przyprawy do mięs. Jeśli lubimy możemy natrzeć mięso czosnkiem.
Gdy mięso jest już przyprawione i posmarowane powidłami, każdy jego plaster złóżmy na pół, a potem jeszcze raz na pół i zepnijmy wykałaczką formując je w kulisty kształt. Smażmy na patelni grillowej, na niewielkiej ilości oleju pilnując, by mięsa nie przesuszyć. Dla pewności, że dobrze przepiekło się także od środka, możemy jeszcze na 15-20 minut włożyć je do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 stopni Celsjusza, delikatnie podlewając masłem. Gdy mięso będzie gotowe nałóżmy je na talerz, na który uprzednio ułożyliśmy ziemniaki i porcję marchewkowego puree. Całość ozdóbmy świeżymi gałązkami ziół.

Schab faszerowany grzybami w sosie z czerwonego wina z kopytkami ziemniaczanymi i modrą kapustą
Składniki na 1 porcję:
• 200 g schabu bez kości w całości, marki PROSIACZEK
• 50 g suszonych grzybów
• 1 cebula
• 80 g masła
• 100 ml czerwonego wytrawnego wina
• ciemny sos
• sól, pieprz, słodka papryka, majeranek
• świeże zioła
Najpierw oczyszczamy schab z błon i nakłuwamy przez środek, tworząc „kieszonkę”. Uprzednio namoczone, a potem przegotowane suszone grzyby drobno kroimy, podsmażamy na maśle z cebulą (część cebuli zostawiamy do sosu), również drobno pokrojoną. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak przygotowany farsz wkładamy do „kieszonki” w schabie, po czym cały kawałek mięsa od góry delikatnie nacinamy w kratkę i przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i suszonym majerankiem.
Na piecyku rozgrzewamy patelnię z odrobiną masła, obsmażamy na niej schab przez kilka chwil, do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni Celsjusza i do już ciepłego wkładamy schab przełożony do brytfanny. Pieczemy około 50 minut.
W międzyczasie przygotować możemy lub odgrzać kopytka (jeśli chcemy je zrobić samodzielnie potrzebujemy dodatkowo ćwierć kilograma ugotowanych ziemniaków, jedno jajko, 150 g mąki i 150 mąki ziemniaczanej), surówkę z modrej kapusty, przede wszystkim jednak musimy przyrządzić sos. Zaczynamy od włożenia odrobiny masła do rondelka i podgrzania go. Następnie wrzucamy na tłuszcz resztę drobno posiekanej cebuli, szklimy. Dolewamy czerwone wino, dodajemy kilka łyżek ciemnego sosu i gałązkę świeżego rozmarynu, przyprawiamy solą i pieprzem pamiętając, że mięso też już zostało doprawione. Redukujemy sos na wolnym ogniu.
Gotowe mięso wyciągamy z piekarnika, kroimy na plastry. Na talerze oprócz schabu kładziemy kopytka i surówkę oraz solidną porcję sosu.
<iframe width="560" height="315" src="https://www.youtube.com/embed/8n2ID7ekvS8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>