Przepis na faworki i inne specjały na tłusty czwartek. Tak zrobisz pączki,, oponki, ciastka, rogaliki krok po kroku
Tłusty czwartek: Przepis na domowe pączki
W lutym świętujemy tłusty czwartek rozpoczynający ostatni tydzień karnawału. W wielu domach trwa smaczne świętowanie, bo pączki czy faworki to przysmak całego karnawału. Proponujemy kilka sprawdzonych, tradycyjnych przepisów na pączki, faworki nazywane również chruścikami, oponki czy rogaliki. Co pojawi się na waszym stole?
Przepis na domowe pączki
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 30 g świeżych drożdży
- 6 żółtek
- 1/4 szklanki cukru 1 łyżka
- 6-7 łyżek masła
- 1 łyżkę wódki lub octu
- 1 szklankę ciepłego mleka
- 3/4 łyżeczki soli
Wykonanie. Jak zrobić pączki?
Świeże drożdże należy utrzeć z łyżką cukru i kilkoma łyżkami lekko ciepłego mleka. Następnie przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
W osobnej misce trzeba utrzeć żółtka z cukrem, dodać pozostałe mleko. W osobny naczyniu powinniśmy przesiać mąkę, dodać sól.
Następnie wlać utarte wcześniej jajka i drożdże. Wymieszać i dodać ocet.
Wyrobić rękoma ciasto na gładkie. Zostawić pod ścierką do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny.
Po tym czasie należy odrywać małe kawałki ciasta, formować w dłoniach okrągłe placki, umieścić nadzienie (np. marmoladę) i skleić w kulkę. Kulki zostawić na minimum kwadrans do wyrośnięcia, następnie smażyć w tłuszczu na brązowy kolor.
Pod kolejnymi zdjęciami następne przepisy --->