Przepis na faworki - składniki:
- 3 szklanki mąki (szklanka o objętości 250 ml)
- 6 jajek średniej wielkości,
- 2 łyżki gęstej śmietany,
- 3/4 szklanki cukru pudru,
- 1/3 kostki margaryny,
- łyżka octu.
- olej do smażenia (niektórzy używają smalcu)
Wykonanie: Jak zrobić faworki?
Rozpuszczamy margarynę, odstawiamy na bok, by lekko przestygła.
Żółtka ucieramy z cukrem. Dodajemy gęstą śmietanę oraz rozpuszczoną margarynę. Cały czas mieszamy. Stopniowo dodajemy też mąkę, łyżkę octu.
Ciasto zagęszcza się po dodaniu pozostałej ilości mąki. Wyrabiamy je rękoma, wyjmujemy na blat/stolnicę/stół i rozwałkowujemy na grubość ok. 3 mm.
Tniemy ciasto na szerokie pasy, następnie w poprzek i robiąc nacięcie wzdłuż powstałego paska. Łapiemy za jeden koniec i przeciągamy przez rozcięcie. Tak powstaje kształt faworka.
Smażymy chruściki w rozgrzanym tłuszczu, aż nabiorą koloru z obu stron (odwracamy). Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Przepisy na tłusty czwartek
W galerii znajdziesz przepisy na pączki, ciastka amoniaczki, pączki ziemniaczano-dyniowe, ruchańce drożdżowe, oponki serowe:
