
Takie błędy popełniamy najczęściej przy gotowaniu makaronu
Makaron można przygotowywać na wiele sposobów. To bardzo wszechstronny produkt, z którego można przyrządzić mnóstwo pysznych potraw. Wiele osób popełnia jednak błędy przy gotowaniu makaronu. Przez to makaron skleja się, staje się mniej sprężysty i po prostu mniej smaczny.
Zobacz teraz, jakie błędy popełniamy najczęściej, gotując makaron. Sprawdź koniecznie, czy też tak robisz >>>>>

GOTOWANIE MAKARONU W NIEODPOWIEDNIM GARNKU
Garnek, w którym gotujemy makaron, ma znaczenie dla konsystencji i smaku. Do gotowania większości rodzajów makaronu lepsze będzie szerokie naczynie, w którym makaron nie będzie się sklejać i ugotuje się równomiernie. Zamiast garnka, do gotowania makaronu można użyć patelni! Wyjątkiem jest makaron spaghetti, który powinien być gotowany w wysokim naczyniu.

DODAWANIE OLEJU DO GOTOWANIA MAKARONU TO BŁĄD!
Dodawanie oleju do wody, w której gotuje się makaron, to częsty trik, który ma zapobiegać sklejaniu się. Jednak olej wcale nie sprawi, że makaron nie będzie się sklejał, ponieważ jest lżejszy od wody i gromadzi się głównie na jej powierzchni. W rzeczywistości tłuszcz tylko zaszkodzi daniu - makaron nie będzie się dobrze łączył z sosem czy z zupą, będzie mieć mdły lekko tłusty posmak.

MIESZANIE MAKARONU PODCZAS GOTOWANIA TO BŁĄD!
Makaronu w ogóle nie trzeba mieszać podczas gotowania! Jeśli będzie wystarczająca ilość wody w odpowiednim garnku, makaron sam będzie miał możliwość swobodnego przemieszczania się. Częste mieszanie może spowodować, że makaron straci kształt i będzie się rozpadał.