5 z 13
Produkcja etylenu przez pomidory odbywa się w umiarkowanym...
fot. unsplash.com

Dlaczego pomidory gniją?

Produkcja etylenu przez pomidory odbywa się w umiarkowanym tempie, można je więc przechowywać w spiżarni do 7 dni po osiągnięciu dojrzałości. Jednakże, ponieważ narażenie na etylen może negatywnie wpłynąć na wiele innych owoców i warzyw, zdecydowanie zaleca się przechowywanie pomidorów samych w koszyku. Co zaskakujące, nie zaleca się przechowywania pomidorów w lodówce, ponieważ może to wpłynąć na smak. Aby przetrwały dłużej, pomidory można przechowywać w zamrażarce przez 2 miesiące.

6 z 13
Ziemniaki mają dość długi okres przydatności do spożycia....
fot. unsplash.com

Czemu ziemniaki gniją?

Ziemniaki mają dość długi okres przydatności do spożycia. Zaleca się przechowywanie ziemniaków w temperaturze pokojowej. Mogą wytrzymać w spiżarni od 1 do 2 miesięcy, a w lodówce od 1 do 2 tygodni. Ziemniaki można zamrażać przez 10-12 miesięcy, ale tylko wtedy, gdy są już ugotowane. Ziemniaki (zarówno zwykłe, jak i słodkie) uwalniają bardzo małą ilość etylenu. Wskaźnik etylenu wzrośnie, jeśli ziemniaki zostaną schłodzone, rozcięte lub zaczną się rozkładać. Ważne jest przechowywanie upraw wytwarzających etylen z dala od upraw wrażliwych na etylen. Ziemniaki i cebula przechowywane wspólnie szybciej gniją.

7 z 13
W przypadku wystawiania brokułów na działanie etylenu, okres...
fot. unsplash.com

Dlaczego brokuły gniją?

W przypadku wystawiania brokułów na działanie etylenu, okres przydatności do spożycia skraca się o 50 procent. Różyczki brokułów zaczną żółknąć. Przechowywane osobno brokuły wytrzymują w lodówce 3-5 dni. Brokuły mogą być przechowywane w zamrażarce 10-12 miesięcy, więc zamrażanie może być najlepszym sposobem na utrzymanie świeżości tego warzywa.

8 z 13
Podobnie jak brokuły, kalafior jest bardzo wrażliwy na...
fot. unsplash.com

Dlaczego kalafiory gniją?

Podobnie jak brokuły, kalafior jest bardzo wrażliwy na etylen. Warzywo zacznie żółknąć, a liście odkleją się od szypułek, dlatego zdecydowanie zaleca się przechowywanie go z dala od takich produktów jak jabłka, melony i pomidory. Kalafior i brokuły mają podobny okres przydatności do spożycia – tylko 3 do 5 dni w lodówce i 10 do 12 miesięcy w zamrażarce.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Światowi liderzy, wybitni przedsiębiorcy, trendsetterzy - zobaczcie zdjęcia z Impact!

Światowi liderzy, wybitni przedsiębiorcy, trendsetterzy - zobaczcie zdjęcia z Impact!

Urzędnik zaczyna od 3 807 zł na rękę. Tak płacą w Urzędzie Miasta Torunia

TYLKO U NAS
Urzędnik zaczyna od 3 807 zł na rękę. Tak płacą w Urzędzie Miasta Torunia

Egzaminy ósmoklasistów 2025 w Szkole Podstawowej nr 2 w Chełmnie. Mamy zdjęcia

Egzaminy ósmoklasistów 2025 w Szkole Podstawowej nr 2 w Chełmnie. Mamy zdjęcia

Zobacz również

Światowi liderzy, wybitni przedsiębiorcy, trendsetterzy - zobaczcie zdjęcia z Impact!

Światowi liderzy, wybitni przedsiębiorcy, trendsetterzy - zobaczcie zdjęcia z Impact!

Pożar domu pod Chełmnem: wybuchł przez nieostrożność, a straty są duże

Pożar domu pod Chełmnem: wybuchł przez nieostrożność, a straty są duże