
Porzeczka - przycinanie
Porzeczka najlepiej owocuje na gałązkach z pędów 2, 3, 4 i 5 letnich. Dlatego warto przycinać gałązki porzeczki. Warto też wyciąć pędy pokładające się na ziemi i słabo rokujące - takie, które nie urodzą zbyt wielu owoców, a będą obciążać całą roślinę.
Przycinanie porzeczek po owocowaniu wspomaga zawiązywanie pąków kwiatowych na kolejny rok - z nich powstaną owoce.

Przycinanie porzeczki - te pędy usuń
Gdy zakończyło się już owocowanie, usuń obciążające roślinę połamane, zniszczone, słabe i chorowite pędy. Ponieważ najwięcej owoców jest z gałązek z pędów 2, 3, 4 i 5 letnich, usuń te, które mają ponad 5 lat. Po cięciu powinno zostać około 10-16 pędów.
Pędy przytnij nad 1-2 oczkiem pozostającym ponad ziemią. Przycięte pędy przysyp 2-3 cm warstwą ziemi zabezpieczając je przed przemarznięciem.

Przycinanie porzeczki - przerzedzanie korony
Usuń także nadmiar gałązek jednorocznych, ponieważ zagęszczają koronę, przez co utrudniają dostęp promieniom słonecznym i powietrzu. Przewiew sprzyja temu, że krzaczki będą zdrowe. W ciasnym, wilgotnym gęstwinie gałązek łatwiej o rozwój chorób.