Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów
5 z 10
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Aby oczyścić grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia,...

Przygotowanie grzybów krok po kroku - do spożycia, suszenia, mrożenia, marynowania

4. Czyszczenie

Aby oczyścić grzyby przeznaczone do bezpośredniego spożycia, marynowania lub zamrożenia należy:

> zabezpieczyć dłonie rękawiczkami foliowymi
> wypłukać grzyby pod bieżącą wodą
> resztę zanieczyszczeń zeskrobać ostrym nożykiem
> delikatne grzyby przetrzeć ściereczką
> obciąć spód trzonka i wykroić brzydkie miejsca

Jeśli planujemy ususzyć grzyby, przy czyszczeniu nie powinniśmy używać wody. Nie należy także grzybów moczyć. Zamiast płukania - przetrzyjmy je delikatnie ściereczką lub ręcznikiem papierowym.

Zobacz również

Finał 6. edycji „Sanatorium miłości”. Ostatnia randka i rozmowa z Martą Manowską

Finał 6. edycji „Sanatorium miłości”. Ostatnia randka i rozmowa z Martą Manowską

Rowerzystka zderzyła się z mężczyzną na hulajnodze elektrycznej. Jest ciężko ranna

Rowerzystka zderzyła się z mężczyzną na hulajnodze elektrycznej. Jest ciężko ranna

Polecamy

Miejsce, które jest unikatem w skali kraju. Poznaj najmniejsze miasto w Polsce

Miejsce, które jest unikatem w skali kraju. Poznaj najmniejsze miasto w Polsce

Wakacje kredytowe 2024 - wnioski można już składać. Oto najważniejsze zasady!

Wakacje kredytowe 2024 - wnioski można już składać. Oto najważniejsze zasady!

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy

Aromatyczny kompot z mrożonych wiśni. Ten przysmak smakuje jak od mamy