Przyszłość środków ochrony roślin w rozmowie z prof. Dariuszem Pańką [wideo]

AGW
Konsumenci chcą żywności, która nie będzie zawierała chemii albo będzie jej jak najmniej. Wielkość produkcji, jaka jest potrzebna, wymaga jednak wsparcia roślin. Co w takiej sytuacji? Gdzie szukać rozwiązania? O wyzwaniach, jakie stoją przed rolnikami w tym zakresie, rozmawiamy z prod. Dariuszem Pańką.

- Opinia publiczna żąda ograniczenia stosowania środków ochrony roślin. Trudno się dziwić, że chcemy, by chemii było jak najmniej w produktach, które spożywamy - mówi dr han. inż. Dariusz Pańka, prof. Uniwersytetu Technologiczno-Przyrodniczego w Bydgoszczy. - Z drugiej strony praktycznie niemożliwym jest wyprodukowanie takiej ilości żywności bez stosowania środków ochrony roślin.

Naukowiec przyznaje, że kompromis jest trudny do osiągnięcia. Dobrym rozwiązaniem może być stosowanie wszystkich odstępnych możliwości - mowa o integrowanej ochronie roślin.

Zdaniem profesora Dariusza Pańki następnym krokiem jest rolnictwo cyfrowe, które według naukowca świetnie ten kompromis zrealizuje.

Więcej w poniższym wideo:

Prof. Dariusz Pańka uczestniczył w VI Forum Rolniczym "Gazety Pomorskiej" 11 października 2019 r. Wystąpił jako prelegent podczas panelu o tytule: Zmiany w stosowaniu Środków ochrony roślin na terenie Unii Europejskiej. Wyzwania dla polskich gospodarzy. Czy rolnictwo precyzyjne może przyjść im z pomocą?"

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie