Jagoda kamczacka - skąd pochodzi i jak wygląda?
Jagoda kamczacka pochodzi z Chin, Japonii, Rosji i Skandynawii. Znana jest również jako wiciokrzew siny, suchodrzew siny czy borówka kamczacka.
Jagoda kamczacka ma wyjątkowe owoce. To małe, wydłużone jagody o owalnym kształcie. Smak jagody kamczackiej jest intensywny i różni się w zależności od odmiany - owoce mogą być kwaskowate, słodko-kwaśne, aż po cierpkie i lekko gorzkawe.

Jagoda kamczacka - owoce o wyjątkowym smaku
Jagoda kamczacka to krzew, który zdecydowanie warto posadzić. Nie jest jeszcze tak popularna jak borówka amerykańska, jednak coraz częściej można ją zobaczyć w ogródkach czy na działkach. Na jej korzyść działają walory smakowe, ale także - a może przede wszystkim - właściwości zdrowotne. Owoce jagody kamczackiej to prawdziwa bomba witaminowa. Doceniane są już od wieków, chętnie wykorzystywane są w medycynie ludowej.
ZOBACZ TEŻ: Wlewam 1 szklankę do anturium w marcu i bujnie kwitnie. Marniejące anturium szybko po tym odżyje
Jagoda kamczacka - wartości odżywcze
Jagoda kamczacka to bogate źródło potasu (220 mg/100g), witaminy C (do 186,6 mg/100g), magnezu (24 mg/100g), manganu (0,16 mg/100g) miedzi (0,12 mg/100g).
Właściwości zdrowotne jagody kamczackiej:
bogactwo przeciwutleniaczy – zawiera antocyjany, które zwalczają wolne rodniki, spowalniając procesy starzenia i chroniąc organizm przed chorobami.
wspiera serce – pomaga obniżyć ciśnienie krwi i poziom złego cholesterolu (LDL), zmniejszając ryzyko miażdżycy i zawału.
poprawia odporność – duża ilość witaminy C wzmacnia organizm i pomaga w walce z infekcjami.
reguluje poziom cukru – ma niski indeks glikemiczny i wspomaga metabolizm glukozy, co jest korzystne dla diabetyków.
działa przeciwzapalnie – wspomaga walkę z przewlekłymi stanami zapalnymi i poprawia kondycję stawów.
wspiera pracę mózgu – poprawia koncentrację i pamięć, dzięki zawartości flawonoidów i polifenoli.
dba o wzrok – obecne w niej luteina i zeaksantyna chronią oczy przed zwyrodnieniem plamki żółtej i poprawiają ostrość widzenia.
działa przeciwnowotworowo – zawarte w niej antyoksydanty mogą hamować rozwój komórek rakowych.
Dzięki swoim właściwościom jagoda kamczacka jest prawdziwym superfood.
Co zrobić z jagody kamczackiej?
Owoc ten nadaje się do obróbki cieplnej, ale można też spożywać go w świeżej formie. Jagoda ta świetnie sprawdzi się jako składnik dżemów, soków, sosów owocowych, jako dodatek do jogurtów, ciast, deserów. Można również poeksperymentować i użyć jagody kamczackiej jako dodatek do dań wytrawnych - na przykład do mięs czy serów.
ZOBACZ TEŻ: Tak możesz odratować krzak pomidora. Dzięki temu liście pomidorów nie będą się zwijały i nie więdły
Uprawa jagody kamczackiej w Polsce - warunki
W Polsce uprawia się kilka odmian jagody kamczackiej: Wojtek, Jolanta, Julia i Michał. Najpopularniejsza jest odmiana Wojtek. Jest łatwa w uprawie, daje duże, słodkie owoce, ciemnogranatowe, lekko wydłużone, zwężone na końcach.
Marzec to pora roku, gdy przy jagodzie kamczackiej trzeba wykonać kilka niezbędnych prac. Dzięki temu obrodzi w sezonie. Zadbana i właściwie pielęgnowana jagoda kamczacka daje sporo owoców. Jeden kilkuletni krzew to około 2,5-5 kg owoców. Zobacz, jak o nią zadbać.
