Radom. Epidemia zatruć pokarmowych. Jedli ciasto z jednej piekarni: 60 osób chorych, 11 w szpitalu

tnt
ilustracja
ilustracja naszemiasto.pl
Na terenie Radomia prawdopodobnie doszło do zbiorowego zatrucia pokarmowego. W szpitalach z powodu biegunki, bólów brzucha, wysokiej gorączki i wymiotów jest 11 osób.

- W środę, 6 grudnia dostaliśmy zgłoszenie z oddziału zakaźnego Radomskiego Szpitala Specjalistycznego, gdzie przebywa sześć osób o objawach zatrucia pokarmowego, o podejrzeniu ogniska epidemiologicznego - mówi Małgorzata Gregorczyk, rzecznik prasowy Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej w Radomiu. - Doszło do zbiorowego zatrucia pokarmowego, a po dochodzeniu i wywiadach z chorymi okazało się, że wszystkie one spożywały produkty z sieci piekarni, która ma swoje sklepy i zakład produkcyjny w Radomiu. Nasi pracownicy przeprowadzili kontrolę w zakładzie i w sklepach, gdzie pobrano próbki produktów, przebadano także personel. W czasie dochodzenia ustalono, że narażone na zachorowanie mogą być 84 osoby.

Po tym, jak chorzy trafili do szpitali po spożyciu wyrobów z jednej z radomskich piekarni, sanepid ujawnił niezgodności dotyczące stanu higieny w zakładzie produkującym pieczywo i ciasta w Radomiu oraz nakazał zawieszenie działalności produkcyjnej i wycofanie ze sprzedaży produktów.

- W czasie dochodzenia ustaliliśmy, że 60 osób jest chorych, 11 osób to dzieci do lat 14. Narażone na zatrucie były 84 osoby, 11 przebywa w szpitalach: w Radomiu przy Tochtermana i na Józefowie, w Opocznie, i w Kozienicach - dodaje Małgorzata Gregorczyk, rzecznik Sanepidu. - Z zakładu i sklepów pobrano próbki gotowych wyrobów i próbki surowców, ich badanie wykaże, jakie bakterie spowodowały zatrucie. Piekarnia będzie mogła wznowić działalność, kiedy po przeprowadzeniu dezynfekcji ponownie przeprowadzimy badania i okaże się, że wyniki są prawidłowe. Do tego czasu sklepy pozostają zamknięte.

Na forach internetowych mieszkańcy mówią o tym, że zatrucie mogła spowodować bakteria salmonelli, ale sanepid nie potwierdza tych doniesień, czekając na wyniki badań.

- W przypadku salmonelli objawy zakażenia mogą wystąpić do 74 godzin po spożyciu zakażonego produktu. Ważne jest zachowanie higieny w trakcie przygotowywania posiłków, mycie rąk, właściwe przechowywanie produktów - dodaje Małgorzata Gregorczyk.

QUIZ. Czy dostałbyś się do Policji? Oto prawdziwe pytania z testu MultiSelect

Zobacz także: Zatrucie w kieleckim przedszkolu

Wideo

Materiał oryginalny: Radom. Epidemia zatruć pokarmowych. Jedli ciasto z jednej piekarni: 60 osób chorych, 11 w szpitalu - Echo Dnia Radomskie

Komentarze 63

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

C
Chlebowy
Potwierdzam to co podaje sanepid, brud wszechobecny, przynajmniej w tych co widziałem od zaplecza Ciekawe czy patronackie tez wzięli pod lupe, bo niektórych to chyba sanepid nawet nie widział:/.
C
Chlebowy
Potwierdzam to co podaje sanepid, brud wszechobecny, przynajmniej w tych co widziałem od zaplecza Ciekawe czy patronackie tez wzięli pod lupe, bo niektórych to chyba sanepid nawet nie widział:/.
P
Piekarz
Rustykalna w całym Radomiu zamknięta,a patronackie bez zgłoszenia w sanepidzie?
G
Gość

:o

t
tomek
W dniu 14.12.2017 o 08:46, . napisał:

KIEDY BĘDĄ WYNIKI JAKA BYŁA BAKTERIA. MIAŁA BYĆ W TYM TYGODNIU. CZEKAMY.

jeśli od jaj to salmonella, a jeśli z brudu to możliwe że to listeria monocytigenes

.
Kiedy wyniki.
.
KIEDY BĘDĄ WYNIKI JAKA BYŁA BAKTERIA. MIAŁA BYĆ W TYM TYGODNIU. CZEKAMY.
k
klient

w rustykalnej była dezynfekcja

R
Rafi
Do Kozienic tez przywozili do jednego sklepu. Ekspedientki powiedzialy ze piece so wypieku popsute. Od razu skojarzylem.
500+500=sraczka
Było to celowe i świadome działania tzw. suwerena czyli parcha pislamskiego,który jest lasy na kasę .
K
Klientka

Najlepsza Piekarnia w Radomiu ja już nie mogę się doczekać ponownego otwarcia. :)

l
lukas

Po komentarzach widać kto sieję hejt na forum. Albo tam pracowałeś/ łaś albo jesteś z konkurencji, bo za dużo wiesz....

h
hehe
W dniu 13.12.2017 o 11:39, lukas napisał:

Ciekawe w jaki sposób zachłanność na rzekome pieniądze ma się do zatrucia ludzi?? Gdyby ktoś był zachłanny to by nigdy nie dał sobie popełnić błędu z brakiem higieny podczas produkcji!


A bardzo duże. Jak ktoś chce trzepać pieniądze z czegoś czego nie powinien sprzedawać to ma bardzo duże. Nie myl zachłanności z przedsiębiorstwem ci drudzy to ludzie odpowiedzialni :)
D
Drajwer
Swojego czasu pracowałem w piekarni,wiem jak kontrole sanepidu wyglądały. Przed przyjazdem było wielkie sprzątanie nie wiem czy sanepid mówi kiedy przyjdzie. Szef jechał po Panie ,ogólnikowe sprawdzenie czystosci a więcej czasu w biurze Panie spedziły
l
lukas

Ciekawe w jaki sposób zachłanność na rzekome pieniądze ma się do zatrucia ludzi?? Gdyby ktoś był zachłanny to by nigdy nie dał sobie popełnić błędu z brakiem higieny podczas produkcji!

Dodaj ogłoszenie