Zarówno rolnictwo, jak i pszczelarstwo, to nie tylko sposób na zarabianie pieniędzy. To również pasja i styl życia. Obydwie działalności są ze sobą mocno związane, dlatego niezwykle ważna jest współpraca pszczelarzy z rolnikami. Pszczoły zapylają rośliny i dzięki temu wpływają na wielkość i jakość plonów uzyskiwanych przez rolnika. Z punktu widzenia pszczelarza obecność owadopylnych upraw w pobliżu pasieki to dogodne warunki do zbierania przez pszczoły wysokowartościowego nektaru i pyłku, co pozwala na wzrost produkcji w pasiece.
Analitycy z firmy Kleffmann Group przeprowadzili na zlecenie Polskiego Stowarzyszenia Ochrony Roślin, badanie dotyczące współpracy pomiędzy rolnikami i pszczelarzami w Polsce.
Około 74 proc. pszczelarzy deklaruje współpracę z rolnikami, która najczęściej polega na umieszczaniu uli przy plantacjach (97 proc.), stosowaniu przez rolników możliwie bezpiecznych dla pszczół środków ochrony roślin (84 proc.) oraz informowaniu pszczelarzy o terminach przeprowadzanych zabiegów ochrony (81 proc.). Aż 65 procent badanych pszczelarzy współpracuje z rolnikami od ponad 10 lat.
Współpraca pomiędzy pszczelarzem a rolnikiem, bądź sadownikiem, układa się pozytywnie. Średnio ok. 65 proc. ankietowanych pszczelarzy stwierdziło, że dotychczasowa współpraca była na bardzo dobrym i dobrym poziomie. Zadowolenie ze współpracy wynika z kwestii doty czących rozważnego stosowania środków ochrony roślin na uprawach. Pszczelarze zwracali uwagę przede wszystkim na odpowiedni termin i rodzaj wykonywanych zabiegów oraz na właściwe zastosowanie środka.
Także rolnicy i sadownicy bardzo dobrze oceniają współpracę z pszczelarzami. Ponad 90 proc. rolników i sadowników ocenia tę współpracę jako dobrą lub bardzo dobrą. Największą korzyścią z niej wynikającą są, zdaniem rolników i sadowników, lepsze plony. Istotnym aspektem są również wzajemne przyjacielskie kontakty, które dla 12 proc. rolników i sadowników są bardzo istotne.
– Na podstawie tego badania, ale również innych badań prowadzonych przez naszą firmę możemy powiedzieć, że z całą pewnością zagadnienie współpracy z pszczelarzami oraz ochrona pszczół staje się dla rolników coraz ważniejsze. Rolnicy dostrzegają szereg korzyści, które wynikają z obecności pszczół w środowisku oraz na plantacjach rolniczych i sadowniczych – powiedział dr Michał Gazdecki z Kleffmann Group.
Wśród głównych przyczyn upadków rodzin pszczelich pszczelarze wymieniają: inwazję pasożyta Varroa destructor wraz z towarzyszącymi jej wirusami, niewłaściwe stosowanie środków ochrony roślin oraz niekorzystne warunki atmosferyczne.
– Teraz główną przyczyną upadków rodzin pszczelich w Polsce jak i na świecie jest warroza – komentuje dr Dariusz Teper z Zakładu Pszczelnictwa w Puławach. – Szacuje się natomiast, że zatrucia środkami ochrony roślin, powstałe w wyniku ich niewłaściwego stosowania, to około 1-3 proc. upadków rodzin pszczelich w skali roku w Polsce.
Współpraca oparta na poszanowaniu specyfiki pracy rolnika i pszczelarza pozwala na sprawną działalność i korzystanie z zysków. Z punktu widzenia pszczelarza szczególnie ważne jest informowanie o terminie i rodzaju wykonywanych oprysków. Wykonywanie przez rolników zabiegów ochrony chemicznej zgodnie z przepisami i informacjami zawartymi w etykiecie środka, z zachowaniem okresu prewencji dla pszczół (zwykle wieczorem) nie będzie wpływało na pracę pszczół, które zajmują się zbieraniem nektaru i pyłku w ciągu dnia.
opr. (koci)