1 z 9
Przewijaj galerię w dół
Burger bez mięsa? To da się zrobić!
fot. GettyImages/KatarzynaBialasiewicz

Burger bez mięsa? To da się zrobić!

2 z 9
Na co dzień kojarzy się z zupą kalafiorową lub oprószony...
fot. GettyImages/Nataliia Sirobaba

Kalafior

Na co dzień kojarzy się z zupą kalafiorową lub oprószony bułką tartą. Wielu fanów diety bezmięsnej porównuje go do kurczaka. Z powodzeniem może być bazą do dań azjatyckich, z jego różyczek da się zrobić spód do pizzy, a purée to składnik wege steka do burgerów.

3 z 9
Słynne carpaccio z buraka to doskonały zamiennik klasycznego...
fot. GettyImages/AnnekathrinvH

Burak

Słynne carpaccio z buraka to doskonały zamiennik klasycznego na bazie polędwicy wołowej. Ponadto buraczki stanowią bazę kotletów do burgera, a pieczone kawałki podaje się z ziemniakami lub frytkami.

4 z 9
Wprawdzie wiele gatunków nie zastąpi mięsa pod kątem...
fot. GettyImages/GneshYeh

Grzyby

Wprawdzie wiele gatunków nie zastąpi mięsa pod kątem białkowym, ale jako baza do dań sprawdzi się świetnie. Z kapeluszy kani można zrobić kotlety w panierce, a kawałeczki innych zebranych w lesie świeżych okazów odnajdą się w sosie, zapiekance lub daniu makaronowym. Hitem są gołąbki z sezonowymi grzybkami zamiast klasycznej mielonej wieprzowiny.

Pozostały jeszcze 4 zdjęcia.
Przewijaj aby przejść do kolejnej strony galerii.

Polecamy

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Auto zatrzymało się do góry kołami! Groźnie wyglądający wypadek niedaleko Grudziądza

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

Puchar Tymbarku 2025. Wojewódzki finał chłopców w Świeciu. Zdjęcia, wyniki

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

W Grudziądzu dzieci wystartowały w drugim biegu Klubu Małego Biegacza

Zobacz również

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Jury konkursu: Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów doceniło swojskie smaki

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"

Rektorka Uniwersytetu Ekonomicznego: "Współpraca z biznesem jest kluczowa dla nauki"