Święto Ziarna odbędzie się już piąty raz. Jak zwykle będzie wypełnione atrakcjami, a ustawione na lotnisku w Lisich Kątach stoiska będą pełne dobrego jedzenia. Pieczywa wypiekanego z mrożonek, od którego uginają się półki marketów i dyskontów, nie będzie? - Nie! - zapewnia Sylwia Biszto-Szczęsny z firmy Młyny Szczepanki, która jest współorganizatorem Święta Ziarna.
Dietetyk opowie o tym jak jeść z głową
W tym roku motywem przewodnim imprezy, której celem jest promowanie produktów pochodzenia zbożowego, jest rola takiego żywienia w modnym dzisiaj tzw. zdrowym trybie życia, w byciu „fit”.
Zobacz: Targi, jarmarki, festyny na kujawsko-pomorskich wsiach [czerwiec 2016]
- Powszechnie uważa się, że jedzenie białego pieczywa nie służy byciu „fit”. Moim zdaniem wszystko zależy od proporcji. A ponadto produkty zbożowe to nie tylko białe bułki czy chleb, ale również m.in. czarne pieczywo, kasze czy płatki kukurydziane. Szczegółowo o roli takiego jedzenia opowie podczas imprezy dietetyk - przekonuje Sylwia Biszto-Szczęsny.
Nie samym chlebem żyje człowiek
Podczas Święta Ziarna będzie można zrobić „zdrowe” zakupy, wziąć udział w degustacjach, ale również-w końcu nie samym chlebem żyje człowiek - posłuchać muzyki na dobrym poziomie. Gwiazdą imprezy będzie zespół Cree z Sebastianem Riedlem, synem Ryszarda Riedla, legendarnego wokalisty zespołu Dżem.
Zespół Cree wykonuje muzykę rockową z bluesowym zacięciem. W skrócie: utwory do tańca i do zadumy.
Impreza odbędzie się w godz. 13-19.