Wytwarzanie sera do najlepszy sposób wykorzystania wszystkich walorów mleka i jego wartości odżywczych. Jednak, by tak się stało, produkcja sera musi niezwykle staranna i przemyślana. Dokładnie taka, jak w przypadku Bursztynu.
Ser ten powstaje poprzez wytrącanie z mleka tłuszczu i białka. Skrzep, który się w ten sposób pozyskuje, poddawany jest następnie dalszej obróbce. W kotle serowarskim dodaje się niego szczep serowarski, którego rodzaj jest pilnie strzeżoną tajemnicą. Potem jest formowany i umieszczany w solance, gdzie nabiera smaku.
Następnie trafia do dojrzewalni – im dłużej w niej przebywa, tym staje się bardziej szlachetny, a jego smak – bardziej wyrafinowany. W tym tkwi właśnie tajemnica wyjątkowości Bursztynu, który w dojrzewalni jest aż pół roku. W tym czasie poddawany jest systematycznej pielęgnacji. Jest ręcznie masowany specjalną pastą, dzięki czemu zyskuje niepowtarzalny smak i aromat. Wpływ na jego jakość ma również częstotliwość przewracania oraz drewno, na którym leżakuje.
Dzięki tym wszystkim zabiegom, Bursztyn zachwyca nawet największych smakoszy, zaspokajając najbardziej wysublimowane gusta kulinarne. Ma doskonałą konsystencję i lekko pikantny smak. Jest dzięki temu doskonały jako zdrowa przekąska czy dodatek do dań na ciepło oraz składnik deski serów. Wspaniale smakuje z dodatkami, takimi jak suszone śliwki, żurawina czy morele. Idealnie komponuje się z winem.
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek z Radzynia Podlaskiego jest jednym z największych polskich producentów sera żółtego. Spółdzielnia znana jest przede wszystkim jako producent serów szlachetnych, wprowadzający na polski rynek nowe jego gatunki. W 2015 roku wyprodukowała blisko 22 tysięcy ton serów typu holenderskiego i szwajcarskiego. Jej wyroby powstają w czterech zakładach produkcyjnych; w Radzyniu Podlaskim, Chojnicach, Parczewie i Młynarach.

Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek Radzyń Podlaski
SMS o treści: NAB.7 pod numer 72355 (koszt 2,46 zł z VAT)
**Klikaj:
Ser Bursztyn**