Trzy firmy z naszego regionu, w tym dwie z powiatu inowrocławskiego znalazły się wśród tegorocznych laureatów plebiscytu "Polski Producent Żywności".
Kapituła konkursu wyróżniła Zakład Doświadczalny Instytutu Zootechniki w Kołudzie Wielkiej (gm. Janikowo), toruński Vinpol i Cykorię SA w Wierzchosławicach (gm. Gniewkowo).
Ma być dobre i tanie
Odbywający się po raz 12. konkurs "Polski Producent Żywności" organizuje Stowarzyszenie im. Eugeniusza Kwiatkowskiego z Poznania. Celem jest promocja producentów dobrej, cenionej przez klientów i taniej żywności.
Spośród 135 nominowanych firm reprezentujących 11 województw wyłoniono 46 laureatów. W kategorii firm nominowanych przez kapituły wojewódzkie, w naszym regionie wyróżniono Instytut Zootechniki Państwowy Instytut Badawczy Zakład Doświadczalny Kołuda Wielka za wędzonek kołudzki oraz Toruńskie Piwnice Win Vinpol za wiśniową nalewkę babuni.
W kategorii członków Klubu Polskich Producentów Żywności laureatem zostało przedsiębiorstwo Cykoria SA z Wierzchosławic za kremową śmietankę błyskawiczną "Śnieżka".
- Uroczystość wręczenia tytułów odbędzie się 15 września, w trakcie Międzynarodowych Targów Przemysłu Spożywczego "Polagra Food" w Poznaniu - informuje Beata Krzemińska, rzecznik prasowy Urzędu Marszałkowskiego.
Tu owce i gęsi, tam koncentraty
Przypomnijmy, że Zakład Doświadczalny w Kołudzie Wielkiej specjalizuje się w hodowli owiec i gęsi oraz w produkcji różnego rodzaju wyrobów z owczego mleka. Produkowany przez to przedsiębiorstwo wędzonek kołudzki to formowany ręcznie ser wędzony za pomocą dymu z drewna jabłoniowego.
Cykoria SA w Wierzchosławicach wytwarza koncentraty spożywcze, susze warzywne, zupy i sosy w proszku, a także przyprawy i zioła. Wyróżniona w plebiscycie śmietanka to popularny dodatek do ciast i deserów.