
Wady i zalety spożywania bananów
Banany są pyszne, aromatyczne i zdrowe. Przygotujesz z nich chlebek bananowy, koktajle, placuszki, muffinki, a nawet chipsy z bananów. Banany są zdrowe, jednak u niektórych osób mogą powodować niekorzystne skutki. Zobacz, co w sprawie jedzenia bananów radzi dietetyk. ►

Banany - energia na krótko
Dietetycy nie zalecają spożywania bananów jako samodzielny posiłek z rana. Banan ma niewiele kalorii, a za to dużo cukru - aż 12-22 g/100 g owocu. Łatwo przyswajalne cukry powodują szybki, ale krótkotrwały dopływ energii. Dlatego uczucie sytości po zjedzeniu banana trwa krótko, a poziom energii szybko spada, co prowadzi do uczucia głodu i zmęczenia. Spożycie tylko banana może powodować napady głodu w ciągu dnia. A to z kolei skutkuje wzrostem kortyzolu (hormonu stresu). Banan to dobry pomysł na śniadanie, jednak w połączeniu z innymi produktami, bogatymi w tłuszcze i białko.
Banany mogą być przekąską, która pozwoli dotrwać do kolejnego pełnowartościowego posiłku.

Banan dobry na przekąskę po treningu
Banan to bogate źródło łatwo przyswajalnych węglowodanów (około 23 g węglowodanów na 100 gramów). Spożyty po wysiłku fizycznym uzupełnia straty energetyczne, wspomaga regenerację mięśni i całego organizmu. Dodatkowo potas zawarty w bananach uzupełnia poziom elektrolitów utraconych podczas wysiłku.
Jednak banany nie są polecane dla osób na diecie niskowęglowodanowej.

Banany dobre na trawienie, odchudzanie i na wrzody żołądka
Banany dzięki dużej zawartości błonnika regulują pracę jelit i wspomagają cały układ trawienny. Dlatego banan to dobry wybór dla osób cierpiących na zaparcia, a także dla osób na diecie odchudzającej. Banany mają też zdolność zobojętniania kwasu żołądkowego, dzięki czemu mogą działać przeciwwrzodowo, ponieważ nie pozwalają na podrażnianie kwasem uszkodzonej śluzówki żołądka. Zawarty w nich inhibitor proteazy chroni przed rozwojem bakterii powodujących rozstrój żołądka.
Z drugiej strony, zbyt duża ilość błonnika powoduje wzdęcia, gazy i dyskomfort, a nawet bolesność w jelitach. Dlatego osoby z problemami trawiennymi powinny unikać bananów.