
Banany poprawiają urodę
Banany zawierają cynk, który bardzo korzystnie wpływa na kondycję skóry, włosów i paznokci. Banany to też źródło karotenoidów, antyoksydantów opóźniających procesy starzenia. Zawierają cenną witaminę B6 oraz witaminę C. Banany są często polecane przez dermatologów przy zwalczaniu trądziku. Zatem banany powinny do swej diety włączyć osoby, które mają łamliwe paznokcie, albo problemy z cerą czy włosami.

Banany zabronione przy chorych nerkach
Banan to bogate źródło potasu - 100 gramów tego owocu zawiera aż 360 mg tego pierwiastka (dzienne zapotrzebowanie na potas u dorosłej osoby wynosi 2000-3000 mg). Dlatego banany nie są wskazane dla osób z wysokim poziomem potasu oraz cierpiących na choroby nerek.

Dojrzałe banany na biegunkę
Bardzo dojrzałe banany, takie z ciemnobrązową skórką, są lekkostrawne i pobudzają namnażanie bakterii probiotycznych (dobrej mikroflory jelitowej). Zawarte w bananach elektrolity, w tym potas, pomagają utrzymać prawidłową gospodarkę wodną organizmu. Dlatego mogą być pomocne w zwalczaniu biegunki i lekkich problemów trawiennych.

Banany niewskazane dla cukrzyków
Banany mają wysoki indeks glikemiczny (dojrzałe owoce - IG 51, zielone owoce - IG 31) oraz wysoką zawartość cukru. Powodują szybki wzrost poziomu cukru we krwi, dlatego nie powinny ich w nadmiernej ilości spożywać chorzy na cukrzycę lub insulinooporność.