
Na odporność
Ocet jabłkowy to bogactwo witamin i innych składników. Zawiera witaminy C, B1, B2, B6, biotynę, niacynę, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy, pektyny, potas, magnez, wapń, sód, fosfor, żelazo, enzymy, a także polifenole i bakterie probiotyczne. Ocet jabłkowy działa jak probiotyk - kwas octowy niszczy bakterie patogenne i wspomaga wzrost korzystnej mikroflory jelitowej. Dzięki temu wspomaga też odporność.

Na odkwaszenie organizmu
Mimo niskiego pH spowodowanego zawartością kwasu octowego ocet jabłkowy nie zakwasza organizmu, a wręcz jest czynnikiem odkwaszającym i pomaga przywrócić równowagę kwasowo-zasadową i zneutralizować nadmiar kwasów.
Może okazać się pomocny u osób, które cierpią na bóle żołądka, wzdęcia, gazy i inne dolegliwości żołądkowo-jelitowe. A jak poznać, że organizm jest zakwaszony? Zwróć uwagę na takie objawy: bóle głowy, zgaga, zmęczenie, wzdęcia, problemy z cerą, włosami i paznokciami (paznokcie stają się łamliwe, włosy wypadają, na skórze pojawiają się wypryski i inne niedoskonałości).

Ochrona przed wolnymi rodnikami
Ocet jabłkowy zawiera mnóstwo antyoksydantów (przeciwutleniaczy), takich jak witaminy A, E, D, polifenole, chinony i katecholaminy, kwas chlorogenowy, katechina, tanina, kwas propionowy, kwas jabłkowy, kwas cytrynowy i beta-karoten). Antyoksydanty niszcząc wolne rodniki chronią przed chorobami, jak rak czy choroba Alzheimera.

Na obniżenie poziomu cukru we krwi
Ocet jabłkowy może być też pomocny przy obniżaniu poziomu cukru we krwi. Ocet rozcieńczony w wodzie należy wypić około 30 minut przed śniadaniem. Pozwala to nie tylko na kontrolę poziomu cukru, ale i na optymalizację wydzielania insuliny. Może być to pomocne w terapii np. cukrzycy typu 2, jednak pamiętaj - ocet nie może zastąpić leków od lekarza.