SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE KORZENNE W OLEJU
- 8 płatów śledziowych à la matias
- 1 duża cebula
- 4 liście laurowe
- 8 goździków
- 8 ziaren ziela angielskiego
- Olej rzepakowy z góry św. Wawrzyńca
- świeżo mielony pieprz
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Pokrojone śledzie (4 filety) układaj warstwami w słoiku z piórkami cebuli, przekładając je przyprawami. Każdą warstwę skrop sokiem z cytryny. Całość zalej tłoczonym na zimno olejem rzepakowym.
SKŁADNIKI NA SOS MUSZTARDOWO-ZIOŁOWY
- 1 jajko
- 3/4 szklanki Oleju rzepakowego z góry św. Wawrzyńca
- 2 łyżeczki ostrej musztardy
- 1 łyżeczka miodu (do smaku)
- sok z cytryny
PRZYGOTOWANIE
Do wysokiego naczynia wbij jajko (dokładnie umyte, świeże, z pewnego źródła), dodaj olej, musztardę, szczyptę soli oraz odrobinę soku z cytryny. Włóż do naczynia blender („żyrafę”) w taki sposób, żeby dotykał dna. Blenduj w górę i w dół, aż masa zgęstnieje. Tak powstały majonez przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem (a także większą ilością musztardy). Do sosu dodaj śledzie.