Nasza Loteria SR - pasek na kartach artykułów

Śledzie w stylu skandynawskim

Redakcja

SKŁADNIKI NA ŚLEDZIE KORZENNE W OLEJU

  • 8 płatów śledziowych à la matias
  • 1 duża cebula
  • 4 liście laurowe
  • 8 goździków
  • 8 ziaren ziela angielskiego
  • Olej rzepakowy z góry św. Wawrzyńca
  • świeżo mielony pieprz
  • sok z cytryny


PRZYGOTOWANIE

Pokrojone śledzie (4 filety) układaj warstwami w słoiku z piórkami cebuli, przekładając je przyprawami. Każdą warstwę skrop sokiem z cytryny. Całość zalej tłoczonym na zimno olejem rzepakowym.

SKŁADNIKI NA SOS MUSZTARDOWO-ZIOŁOWY

  • 1 jajko
  • 3/4 szklanki Oleju rzepakowego z góry św. Wawrzyńca
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy
  • 1 łyżeczka miodu (do smaku)
  • sok z cytryny

PRZYGOTOWANIE

Do wysokiego naczynia wbij jajko (dokładnie umyte, świeże, z pewnego źródła), dodaj olej, musztardę, szczyptę soli oraz odrobinę soku z cytryny. Włóż do naczynia blender („żyrafę”) w taki sposób, żeby dotykał dna. Blenduj w górę i w dół, aż masa zgęstnieje. Tak powstały majonez przypraw do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny oraz miodem (a także większą ilością musztardy). Do sosu dodaj śledzie.

Śledzie podawaj w formie kanapek na chlebie żytnim.

UWAGA KONKURS: Sprawdź szczegóły!

Śledzie w stylu skandynawskim

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska