Zabytkowy akwedukt w „Smakach Kujaw i Pomorza”
Kiedy słyszymy „akwedukt”, kojarzą nam się czasy starożytne. Ale akwedukt w Fojutowie jest nieco młodszy i został zbudowany w latach 1842-1847 przez żołnierzy pruskich. Ma 75 metrów długości i 68 szerokości, a wzorowany był na budowlach rzymskich i wykonany pierwotnie z drewna. Później został przebudowany przy użyciu kamieni, żółtej cegły i... lepiku.
Historia Wielkiego Kanał Brdy
Budowa akweduktu wiązała się z powstaniem Wielkiego Kanału Brdy. Woda z rzeki miała posłużyć do nawodnienia rozległych, ubogich łąk w okolicach Legbąda. Trzeba ją było tylko dostarczyć kanałem. W tym celu należało spiętrzyć Brdę o około 12 metrów i wykopać 30-kilometrowy rów. Zapora powstała w Mylofie, gdzie 12 metrów nad lustrem naturalnego koryta Brdy, rozpoczyna się bieg Wielkiego Kanału Brdy.
O pożytkach z gęsiny w Fojutowie
Dziś w Fojutowie mieści się również popularny wśród turystów zajazd. To właśnie tutaj przygotuje swoje danie Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy. Tym razem będzie to potrawa na bazie regionalnego przysmaku, czyli mięsa z gęsiny.
- Warto wiedzieć, że gęsina jest nie tylko pyszna, ale też zdrowa. Pomaga na bóle stawów i kręgosłupa, wpływa pozytywnie na serce i poprawia humor. Już przed wiekami gęsi smalec stosowano do nacierania obolałych miejsc. Zawarte w gęsinie składniki, takie jak potas, fosfor, magnez, żelazo i cynk skutecznie chronią przed chorobami sercowo-naczyniowymi oraz przed depresją, słowem – idealne mięso na jesień – opowiada w odcinku Rafał.

Gęś wolno gotowana z grzybami leśnymi na dyni pieczonej z tymiankiem
- 1 pierś z gęsi
- Tymianek świeży
- Kurki 100g
- Cebula 50g
- Natka pietruszki 20g
- Masło 30g
- Olej 20ml
- Sól
- Pieprz
- 1 jajko
- 2 łyżki bułki tartej
- Majeranek
Sos
- Tłuszcz gęsi 500g
- 1 jabłko
- 3 śliwki
- 300g dyni
- 5 gałązek tymianku
- Miód
- Cukier wanilinowy 15g
- Sól
- Pieprz
- 1 szalotka
- Natka pietruszki
- 30g masła
- 30ml oliwy z oliwek
Odcinek powstał przy współpracy z: