Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 5, Park Jana Kochanowskiego, czyli muzyczne tło dla wykwintnej kuchni

Akcja specjalna Smaki Pomorza i Kujaw
Wideo
od 16 lat
W piątym odcinku „Smaki Kujaw i Pomorza” zapraszamy do Parku Jana Kochanowskiego w Bydgoszczy. W jednym z najbardziej urokliwych zakątków miasta opowiadamy o czasach przedwojennych i przygotowujemy polędwiczkę a’la Walewska.

Park Kochanowskiego w „Smakach Kujaw i Pomorza”

W tym odcinku znajdujemy się w szczególnej scenerii. Park Jana Kochanowskiego, znajdujący się w bydgoskiej dzielnicy muzycznej, założono w 1903 roku, jeszcze w czasach pruskich. Wówczas był nazywany ogrodem Bismarcka. Został urządzony w stylu angielskim, czyli ze swobodnie rozwijającą się roślinnością.

Kilka lat temu park przeszedł generalny remont. Rafał Godziemski, szef restauracji „Memo Restaurant & Wine” w Bydgoszczy, zaprasza na spacer alejkami, które nawiązują do muzycznych tradycji miasta.

„Smaki Kujaw i Pomorza” – przedwojenne smaki Bydgoszczy

W okresie międzywojennym, kiedy Park Kochanowskiego był ulubionym miejscem odpoczynku bydgoszczan, triumfy święciła również wykwintna kuchnia.

- Co wówczas jadano w Bydgoszczy? Otóż w bydgoskich restauracjach często podawane były homary, łososie, trufle, wykwintne dania z dziczyzny, a nawet zupa żółwiowa. Ta ostatnia była szczególnie popularna w Palast-Café przy Placu Teatralnym – opowiada w odcinku Rafał Godziemski.

Zanim i my udamy się do parkowej kuchni, razem z naszym prowadzącym poznamy historię pomnika Henryka Sienkiewicza, odsłoniętego w 1927 r. przez samego prezydenta Ignacego Mościckiego. Jakie były jego dalsze losy? I czy po odsłonięciu prezydent udał się na zupę rakową do Palast-Café?

Polędwiczka a’la Walewska w 5. odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”

Ciekawe, co ówcześnie mieszkańcy miasta, powiedzieliby na polędwicę a’la Walewska, przygotowywaną przez naszego prowadzącego.

Smaki Kujaw i Pomorza – SEZON 1 ODC. 5, Park Jana Kochanowskiego, czyli muzyczne tło dla wykwintnej kuchni

Polędwiczka a la Walewska z suszoną śliwką i boczkiem w sosie z czerwonego wina, fasolka z miętą i maślane ziemniaki

  • 400g polędwiczek wieprzowych (Prosiaczek)
  • 120g śliwek suszonych
  • 160g boczku wędzonego
  • 120ml czerwonego wina
  • sól
  • pieprz
  • 110g szalotki
  • 2 liście laurowe
  • 40g mąki
  • 50g masła
  • 50g sosu pieczeniowego

Fasolka z miętą

  • 300g fasolki szparagowej
  • 1 łyżeczka mięty
  • masło
  • sól
  • cukier
  • bułka tarta
  • natka pietruszki
  • szczypiorek

Maślane ziemniaki

  • 280g ugotowanych ziemniaków
  • 40g mąki
  • 60g masła
  • 60ml mleka
  • sól

Zapraszamy do wspólnej, kulinarnej podróży do przedwojennej Bydgoszczy!

Odcinek kręcony przy współpracy z:
Prosiaczek
Miasto Bydgoszcz

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!
Wróć na pomorska.pl Gazeta Pomorska