Jesienne eksperymenty
W Zamartem koło Kamienia Krajeńskiego, od 1945 roku istnieje gospodarstwo doświadczalne specjalizujące się w hodowli ziemniaków w celach nasiennych. Powstało tutaj 108 nowych odmian.
- Przyznacie, że trudno wyobrazić sobie lepsze miejsce na pyszne eksperymenty z jesienną kuchnią – opowiada nasz prowadzący Rafał Godziemski.
Jurek idealny do mięs
Naszym gościem jest Aleksandra Bech – specjalista ds. hodowli w Hodowli Ziemniaka Zamarte, która opowiada co nieco o różnych typach ziemniaków. Czy wiecie, czym różni się typ A, B i C? Odpowiedź tylko w najnowszym odcinku „Smaków Kujaw i Pomorza”. W którym oczywiście gotujemy. Tym razem z udziałem – a jakże – ziemniaków. Rafał Godziemski sięga tym razem po odmianę Jurek, która świetnie nadaje się jako dodatek do mięs i sosów. Danie, które przygotowuje nasz kucharz to…
Racuchy z ziemniaków z gulaszem
Gulasz
- 0,2 kg Boczku Szefa PROSIACZEK
- 2 kiełbasy Pieczone od Dziadka PROSIACZEK
- Cebula
- Papryka
- Tymianek CYKORIA
- Czosnek granulowany CYKORIA
- Liść laurowy CYKORIA
- Papryka mielona ostra CYKORIA
- Kminek CYKORIA
- Duży pomidor (lub 3 małe)
- Ząbek czosnku
- Łyżka masła
- Szklanka wody
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- Łyżka koncentratu pomidorowego
Racuchy
- 0,5 kg ziemniaków JUREK
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- Jajko
- 0,1 kg żółtego sera
- Szczypiorek
- Przyprawa do potraw z ziemniaków CYKORIA
- Olej do smażenia
- Jajko
- Bułka tarta
Odcinek powstał we współpracy: