Nie tylko wyższe sfery
Wiedzieliście, że tradycja pożegnania starego i przywitania nowego roku narodziła się dopiero na przełomie XIX i XX wieku? Na początku w sylwestra bawiły się tylko najzamożniejsze warstwy społeczeństwa, ale szybko zaczęli świętować wszyscy.
W tym roku będzie mniej hucznie, ale przynajmniej niech będzie pysznie! Dlatego proponujemy niezawodny przepis na smażonego łososia ze szparagami.
Smażony łosoś ze szparagami
- Duży kawałek łososia
- Sól CYKORIA
- Pieprz czarny CYKORIA
- Cytryna
- Mąka
- Olej do smażenia
- Pół cebuli
- 2 łyżki masła
- Pęczek zielonych szparagów
- Koperek
- Jajko w koszulce
Sos:
- Pół cebuli
- Suszone pomidory (nie w oliwie)
- Pieprz cytrynowy CYKORIA
- Koperek
- Łyżka sosu kanapkowego OCETIX
- 2 łyżki sosu holenderskiego
Odpędzić złe moce
Dawniej na Kujawach znany był zwyczaj wypędzania starego roku. Już od świtu zbierali się chłopcy i chodząc od chałupy do chałupy głośno strzelali z długich batów rzemiennych zakończonych skórą z węgorza. Wierzono, iż hałasem można odpędzić złe moce, które mogły przeszkodzić w uzyskaniu plonów w nadchodzącym roku.
Oj, przydałby się taki zwyczaj także w kończącym się roku 2020!
Sylwestra warto obchodzić z klasą, dlatego dobrą zakąską będzie…
Śledź w sosie cebulowo-musztardowym
- Marynowany śledź, np. matias
- Olej
- Pieprz czarny Cykoria
- Świeży tymianek
- Pół cebuli
- Łyżka mąki
- Ząbek czosnku
Sos:
- Cebula
- Olej do smażenia
- Ząbek czosnku
- Świeży tymianek
- 2 łyżki masła
- Łyżka mąki pszennej
- Suszona cebula
- Łyżka musztardy
- Kieliszek białego wina
- 50-100 ml śmietany 30%
- Sól CYKORIA
A na dobry nastrój proponujemy Wam trzy sylwestrowe drinki – jeden z nich będzie bezalkoholowy.

Drink nr 1 (po lewej):
Drink z cydrem i dżemem morelowym
- Lód
- Dżem morelowy STOVIT
- Wódka
- Sok z cytryny
- Syrop cukrowy
- Cydr gruszkowy
Drink nr 2 (środkowy):
Drink z marmoladą cytrusową
- Lód
- Marmolada Cytrusowa STOVIT
- Sok z cytryny
- Syrop cukrowy
- Wódka
- Świeże maliny
Drink nr 3 (po prawej):
Truskawkowa Maya z rozmarynem i puree z granatu
- Lód
- Puree z granatu
- Gałązka rozmarynu
- Maya truskawkowa STOVIT
- Pestki granatu
Odcinek powstał we współpracy z: