Mistrzowie z Torunia
Nazwa toruńskiej drużyny pochodzi oczywiście od sponsora tytularnego klubu, czyli Krajowej Spółki Cukrowej S.A. Przedsiębiorstwo jest również właścicielem marek Polski Cukier i Polskie Przetwory, która już od jakiegoś czasu gości w Smakach Kujaw i Pomorza.
Miejsce naszego spotkania również nie jest przypadkowe. W Arenie Toruń trenują i rozgrywają swoje mecze zawodnicy Polskiego Cukru, wicemistrza Polski z 2019 roku.
Pora na grillowanie
Wszystko wokół rozkwita, a słońce dogrzewa coraz mocniej. Nic więc dziwnego, że w tym odcinku nasz prowadzący Rafał Godziemski, szef „Memo & Wine Restaurant” w Bydgoszczy proponuje przygotowanie dania z grilla.
Grillowe hot-dogi z sosem koniakowo-ketchupowym
SOS
- Ketchup POLSKIE PRZETWORY
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki jogurtu
- Pół cebuli
- Sól CYKORIA
- Pieprz CYKORIA
- 5 łyżek koniaku
- Natka pietruszki
- Szczypiorek
HOT-DOGI
2 karczochy
Olej
4 ząbki czosnku
Pomidor
Sól CYKORIA
Pieprz CYKORIA
Cukinia
Przyprawa do grilla CYKORIA
Odrobina Imbiru
Rozmaryn
Tymianek
2 pieczarki
4 Kapryski PROSIACZEK
2 bułki podłużne
Ser żółty
A na niebie zeppeliny!
Nie każdy wie, że teren, na którym dziś znajduje się Arena Toruń ma tak ciekawą historię.
- Hala Arena stoi w tym miejscu od 2014 roku, wcześniej teren należał do wojska. Na początku XX wieku znajdował się tutaj port sterowcowo-balonowy. Dzisiaj mamy halę sportowo widowiskową, a w okresie międzywojennym stała w tym miejscu jedna z trzech hal w Polsce, która była w stanie pomieścić tak duże obiekty jak sterowce. Pierwszy zeppeliny miał długość ponad 120 metrów, późniejsze sterowce mierzyły nawet 200 metrów. Równie duże hale sterowcowe w przedwojennej Polsce mieściły się jeszcze tylko w Poznaniu i Legionowie – opowiada Rafał Godziemski.
Razem z zawodnikiem mistrzowskiej drużyny przenosimy się do współczesności i zapraszamy na wielkie grillowanie pod Areną Toruń!
Odcinek powstał we współpracy z: